Zdravstvo

Vesti :: Medicinska sestra (ne)poželjno zanimanje

medicinska sestraOko 80.000 medicinskih sestara i tehničara radi u bolnicama i domovima zdravlja u Srbiji. Taj posao u Evropi je visoko rangiran na mestu poželjnih zanimanja, kod nas su pozicije dosta niže, rekao za RTS Dragan Šašić, direktor Komore medicinskih sestara i tehničara.

Medicinske sestre čine dve trećine zaposlenih u sistemu zdravstvene zaštite i, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, pružaju 69 odsto usluga. Po bolnicama i domovima zdravlja širom Srbije trenutno radi oko 80.000 medicinskih sestara i tehničara.

U aprilu prošle godine, ministar zdravlja Zoran Stanković poručio je da je zdravstvenim ustanovama u Srbiji potrebno više od 5.000 sestara, ali da bi posao u najboljem slučaju moglo da dobije tek njih 500, dok je na tržištu rada skoro 11.000.

Direktor Komore medicinskih sestara i tehničara Srbije Dragan Šašić rekao je da je Ministarstvo zdravlja pokrenulo akciju i da je od Ministarstva finansija zatraženo da se obezbede finansijska sredstva za 200 lekara i 400 sestara, što bi bila "prva kap koja bi ugasila požar".

"Do ove situacije smo došli jednom restriktivnom politikom zapošljavanja zdravstvenih radnika", rekao je Šašić, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Prema njegovim rečima, zdravstveni sistem nije ugrožen i prema podacima koja Komora ima, sistem je dobar jer 80.000 zdravstvenih radnika sa srednjom i višom stručnom spremom, mada u mnogim ustanovama kadar nedostaje.

Šašić kaže da su veliki sistemi kao klinički centri i velike opšte bolnice najviše na udaru jer je tu došlo do raskoraka u broju ljudi koji su otišli u penziju i broja primljenih radnika.

Jedna od najbrojnijih ali, sudeći po anketama, jedna od najomraženijih profesija kod nas. Posao medicinske sestre u Evropi je visoko rangiran i po nekim pokazateljima je na 4. ili 5. mestu poželjnih zanimanja, kod nas su pozicije dosta niže.

"Razlozi su različiti, počevši od strukture posla. Sve do ove godine nismo imali zakonsku regulativu koja je regulisala polje rada medicinskih sestara ali sada jasno rešeno. Rečeno je da je zdravstvena nega polje rada", objasnio je Šašić.

Prema njegovim rečima, medicinske sestre i tehničari su smatrani kao pomoćnici lekara što nije bilo istinito.

Govoreći o plati, Šašić kaže da ona u proseku iznosi 35.000 dinara i da je to malo primanje za odgovoran posao.

Rad medicinskih sestara biće osiguran. Lekarska komora Srbije je osigurala svoje članstvo, a Komora medicinskih sestara i tehničara će u narednom periodu to učiniti, rekao je Dragan Šašić.

Izvor: RTS 05.02.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi