Zdravstvo

Vesti :: Medicinski bum: Veštački organi, od oka, do srca

zamena organaU Kliničkom centru Srbije prošle nedelje obavljena je prva operacija ugradnje veštačkog srca. Medicina ubrzano napreduje i čini se da nije daleko dan kad će skoro svi delovi ljudskog tela moći da se zamene veštačkim.

Pacijentima u razvijenim zemljama zapadne Evrope i SAD ugradnja veštačkog srca obavlja se poslednjih dvadesetak godina.

- Reč je o operaciji koja može da se izvede u bilo kojoj kardiohiruškoj klinici. Potrebno je samo da timovi budu obučeni za taj zahvat - objašnjava za “Blic” kardiolog prof. dr Miljko Ristić, direktor Kliničkog centra Srbije i vođa ekipe koja je izvela operacije ugradnje veštačkih pumpi dvojici pacijenata sa srčanom slabošću.

Cena pumpe, kaže on, ima veliki raspon i kreće se od 5.000 do čak 80.000 evra.

- Nije lepo reći, ali razlika u ceni je slična razlici pri kupovini automobila. Nije isto kad kupujete „fiću“ ili kad kupujete luksuzni automobil - kaže dr Ristić.

Već 35 godina u Srbiji se obavljaju ortopedske operacije zamene kuka i ugradnja veštačkog kolena. Najreferentnije mesto za ove operacije je Institut za ortopedsko hirurške bolesti “Banjica”.
 

Šta sve može da se zameni?
Mnogo toga čoveku može biti zamenjeno veštačkim delovima ili pomagalima, osim mekog tkiva, unutrašnjih organa, mozga, jetre, creva i same krvi.

 

Od kose, zuba, kože, preko implantanta u uhu, dela nosa, sočiva u oku, veštačkog srca, kolena, kuka... Do proteza za ruke i noge, današnjem čoveku štošta može biti zamenjeno. Mada nije isto, ali su od koristi pomagala za bubrege (aparati za dijalizu), pankreas (insulinske pumpe). I pluća mogu veštački da se ventiliraju.

- Dnevno obavimo desetak ovakvih operacija bilo da je reč o kuku ili kolenu. Rade se i ugradnje veštačkih pršljenova, jedan ili više u zavisnosti od problema koje ima pacijent - kaže za “Blic” prof. dr Branko Sbutega, ortoped Instituta “Banjica”.

Ove operacije pokrivene su zdravstvenim osiguranjem, a prema rečima dr Sbutege, ugradnja veštačkog kolena košta 6.000 evra, a veštačkog kuka 5.000.

Dug je spisak veštačkih delova i pomagala koje su decenijama dostupne pacijentima, od veštačkih zuba do ortopedskih proteza za ruke i noge.

 

Plastična kontaktna sočiva su, na primer, uvedena 1956. a meka bifokalna sočiva su usavršena 1985. godine.

Rekonstruktivna hirurgija je u pravom naletu.

- Najčešće se rade rekonstrukcije velikih površina kože nakon povreda ili nadomeštanje mišićnog tkiva. Često su to peta ili nadlaktica - kaže docent Boban Đorđević, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije.

Uskoro se kod nas može očekivati i laboratorija za uzgoj kože.

Izvor: BLIC 10. 06. 2013. god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi