Zdravstvo

Vesti :: MMR vakcine stižu do 1. oktobra

vakcina protiv malih boginja, zauški i rubeolaInstitut za javno zdravlje Srbije ističe da će rešenje nestašice MMR vakcina biti u "najskorije vreme".

U pojedinim opštinama u Srbiji nema dovoljno MMR vakcina protiv malih boginja, zauški i rubeola, zbog zastoja u isporuci usled problema u proizvodnji, ali se očekuju do 1. oktobra, poručeno je danas iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut".

Iz "Batuta" navode i da nema opasnosti od epidemije, kao i da privremeno, kratkotrajno odlaganje vakcinacije dece neće ugroziti njihovo zdravlje. Ovo odlaganje će rešiti preraspodelom postojećih količina MMR vakcina, dok ne stignu nove krajem meseca.

"Proizvođač, britanska firma Glakso, nas je neposredno pred isporuku obavestila o problemima u proizvodnji i nikakvih problema nije bilo sa tenderom, ni sa izborom dobavljača", rekao je Tanjugu direktor "Batuta" Dragan Ilić.

Ilić je takođe naglasio da vakcine stižu u "najskorije vreme" i da će ih biti dovoljno.

Iz Udruženja roditelja "Bebac" ranije danas su upozorili da bi nestašica mogla da izazove epidemiju malih boginja, do koje je došlo u junu.

Ilić, međutim, objašnjava da je ove godine bio povećan broj obolelih od morbila, ali ne među decom, već među odraslima.

On je upozorio da je neophodno da deca budu vakcinisana na vreme i dodao da je obuhvat vakcinacije u prvih šest meseci 2015. veći nego prethodnih godina.

Udruženje "Bebac" saopštilo je ranije danas da jednogodišnja deca već mesecima ne mogu da prime MMR vakcinu protiv malih boginja, rubeola i zauški, dok je kod sve dece predškolskog uzrasta revakcinacija ovom vakcinom odložena.

Oni su apelovali na nadležne da što pre obezbede MMR vakcine za sve domove zdravlja.

Izvor:MONDO 22. 09. 2015.

Arhiva vesti...

Detalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi