Zdravstvo

Vesti :: Mnogo lekara, malo zdravlja

mnogo lekara a malo zdravljaZbog velikog broja lekara koji čekaju posao, sve više stručnjaka preporučuje da se prepolovi broj studenata koji upisuju medicinu.

U svetu medicine u Srbiji vlada kontradiktornost - manjak lekara u praksi, ali višak na birou za nezaposlene. Oko 850 medicinara planira da napusti Srbiju, a ove godine indekse će dobiti 1.700 studenata.

Indeks Medicinskog fakulteta samo u Beogradu i ovog jula dobiće 450 mladih, plus 100 onih koji su spremni da sami plate studiranje. Kada se na ovaj broj dodaju i studenti sa ostalih fakulteta širom Srbije, procenjuje se da će u amfiteatrima medicinskih fakulteta sedeti više od 1.500 studenata.

"Oni studenti koji se sada upišu oni će raditi 2020, 2021.Treba pokušati sagledati potrebe Srbije tada, bez obzira koliko je to teško. Ali tako se pravi strategija razvoja jedne zemlje. I to je ono što nama nedostaje", rekao je dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu Nebojša Lalić.

Direktor Kliničkog centra Srbije Miljko Ristić kaže da se broj lekara određuje po sistematizaciji koja je stara, tj. po broju kreveta.

"Broj kreveta se nije menjao po obimu posla, a obim posla se po nekim klinikama povećao i po nekoliko puta. Jasno je da je broj posla višestruko veći, a to podrazumeva povećanje broja osoblja koji učestvuju", rekao je Ristić.

Da li prepoloviti broj studenata koji upisuju medicinu, pitanje je na koje godinama stručnjaci nemaju jasan odgovor. Ono što je jedino sigurno jeste da sve više medicinara napušta Srbiju. Odlaze i oni specijalisti kojih nemamo dovoljno - radiolozi, anesteziolozi, kardiolozi.

"Prošle godine izdali smo 825 sertifikata dobre prakse, a ono što je najbolja ilustracija je da sam pre 10 dana potpisala 35. U proseku potpišem 10 sertifikata,  a to znači da ti lekari žele da odu iz zemlje. Većina ode iz zemlje", rekla je Tatjana Radosavljević iz lekarske komore Srbije.

Ukoliko bismo se odlučili na drakonske mere, moramo da imamo na umu norveški scenario -poručuju stručnjaci.

"Norveška je jedne godine prekinula upis i kroz pet godina je došlo do nestašice lekara koje su morali uvoziti. Slična pojava je bila u Sloveniji, a svedoci smo da ovih godina postoji tendencija povećanja broja upisanih studenata na medicinske faklultete", kaže Nebojša Lalić, dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Ako se odmah ne krene sa školovanjem specijalista, moraćemo da ugasimo pojedina odeljenja, jer je pred penzijom svaki šesti lekar u Srbiji.

Izvor: RTS 23.03.2014.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi