Zdravstvo

Vesti :: Moguće poskupljenje citostatika 5-fluorouracil

poskupljenje citostatikaU Srbiji bi moglo doći do poskupljenja citostatika "5-fluorouracila", koji se koristi za lečenje malignih bolesti.

Uvećanje cene bi bila posledica promena na svetskom tržištu, gde je ovaj lek poskupeo 23 puta, pa umesto dosadašnje cene od 15 dolara po bočici, košta 350. Ono što je za sada evidentno jeste trenutna nestašica ovog medikamenta u našoj zemlji, ali i u Evropi.

Citostatik "5-fluorouracil" jedan je od najstarijih i najjeftinijih lekova koji se koristi u lečenju gotovo svih vrsta karcinoma. Međutim, farmaceutske kuće iskoristile su svetsku nestašicu kako bi mu povećale cenu. Lek se još uvek ne prodaje po novim cenama, ali je „5-fluorouracil", koji je do sada koštao 250 dinara, sada uvezen za 400 dinara po kutiji.


- Na tenderu smo nabavili ovaj citostatik od nemačke kompanije koja ga proizvodi, ali po novoj ceni od 390 dinara. Međutim, količine koje su nam potrebne za godinu dana moći ćemo da dobijemo u maju - kaže za "Blic" dr Zoran Rakočević, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

 

Profesor dr Vladimir Kovčin, direktor Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska kosa", kaže da je osnovni problem što "5-fluorouracila" nema, njegova niska cena.


- Ljudi ne razmišljaju o humanosti već samo o profitu, tako da ne čudi poskupljenje leka. Međutim, mi nismo imali sreće da nam se na tenderu javi neka kuća koja ima ovaj citostatik - ističe dr Kovčin.


I direktor Republikog fonda za zdravstveno osiguranje dr Akleksandar Vuksanović kaže za "Blic" da ukoliko se ne reši situacija, postoji mogućnost da se umesto "5-fluorouracila" za neke maligne bolesti koristi skuplji citostatik.


- Mi smo preduzeli mere kako bismo na neki način ublažili nedostatak leka, tako što smo ga stavili na D listu - kaže dr Vuksanović.

Stiglo još 5.000 ampula
Iz interventnog uvoza stiglo je još 5.000 ampula koje je Ministarstvo zdravlja počelo da distribuira po svim centrima gde se leče osobe obolele od karcinoma. Radi se o malim količinama koje će biti raspodeljene u 25 centara.

 

Izvor: BLIC 08.02.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi