Zdravstvo

Vesti :: Možemo bolje da se lečimo

bolji uslovi lečenjaSlavica Djukić-Dejanović izjavila je da boljom oganizacijom, i sa ovoliko para koliko imamo, možemo bolje da se lečimo, da imamo pravedniji aršin prema svim pacijentima i da vratimo ugled lekarske struke.

"Prvi potezi, koji bi vodili ka poboljšanju u zdravstvu, mogu da se očekuju u drugoj polovini septembra. Lično sam spremna da sve svoje sposobnosti usmerim ka tome, ali prvo moram da vidim čime raspolažemo, šta kao Ministarstvo možemo da uradimo, a šta su nadležnosti drugih", rekla je ministarka zdravlja u intervjuu za "Novosti".

Dejanovićeva je kazala da "svi direktori zdravstvenih ustanova koji su dosad korektno radili svoj posao, i koji prihvate nove metode rada za bolju organizaciju i bolje korišćenje svih resursa u zdravstvu u interesu pacijenata, treba da ostanu da dosadašnjim mestima".

"Ne pada mi na pamet da zbog partijske boje smenjujem bilo koga" dodala je ona.

Na pitanje hoće li tražiti pomoć države kako bi se izbegao kolaps sistema, s obzirom na to da u RFZO tvrde da poslodavci za doprinose duguju milijardu evra, Dejanovićeva je odgovorila da "ni samo Ministarstvo, ni RFZO, koji su, nažalost, u našem sistemu dva odvojena subjekta, taj problem ne mogu da reše sami".

"Moraju da se menjaju zakoni o zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti. Država bi morala zakonski da obezbedi redovnu naplatu doprinosa, a inspekcije da rade svoj posao. Jer, iako je deo duga nenaplativ, među dužnicima ima onih koji dobro posluju, a neizmirivanjem svojih obaveza urušavaju zdravstveni sistem", objasnila je Dejanovićeva.

Ona je kazala da je "doživljaj građana o korupciji u zdravstvu veći nego što nje zapravo ima".

"Naravno, svaki slučaj korupcije treba da bude ispitan i procesuiran, ali kao ministar zdravlja nemam nameru da radim posao MUP-a i drugih za to nadležnih institucija. Moje je da podižem nivo zdravstvene zaštite i kompetentnosti lekara, i da svi zajedno pokušamo da vratimo ugled koji lekari inače zaslužuju", kazala je Dejanovićeva za Novosti.

Izvor: NOVOSTI 01.08.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi