Zdravstvo

Vesti :: Muke Srba u seksu: Svaki drugi ima problem sa erekcijom

problemi Između 30 i 50 odsto muškaraca u Srbiji pati od erektilne disfunkcije, procenjuju urolozi, čije su ordinacije u poslednje vreme prepune.

Erektilna disfunkcija je glavni, najčešći, najrasprostranjeniji i apsolutno izlečivi problem muškaraca.
- Svaki dan u čekaonicama naše klinike imamo nekoga s tim problemom - kaže dr Zoran Džamić, direktor Urološke klinike Kliničkog centra Srbije.

Decenijama, a verovatno i vekovima, taj je problem bio tabu, smatran sramnim i nečim o čemu se ne sme znati ni govoriti. I danas se on uvija u oblande isključivo “menadžerskog stresa” i “čisto organske disfunkcije”, ali je glavni uzrok nov, ubrzan i često neuredan stil života, rastrzanost i ekstremna opterećenost svim vrstama privatno-poslovnih problema.

- Problemu erektilne disfunkcije treba prići multidisciplinarno. Potrebno je da svoje mišljenje kaže urolog, pa endokrinolog i ako treba kardilog, a mora se uključiti i psiholog i psihoterapeut jer se u najvećem broju slučajeva ispostavi da je uzrok problema psihološke prirode, pa je dovoljan razgovor sa psihoterapeutom - kaže dr Džamić.

Erektilna disfunkcija može se manifestovati na dva načina: kao poremećaj seksualne želje, odnosno smanjenje libida i kao poremećaj samog ostvarivanja erekcije da bi se mogao ostvariti seksualni akt na zadovoljstvo oba partnera.


- U vezi sa poremećajem erekcije, uzroci mogu biti psihološke prirode, ali i organske. Ako su organske, mora se konsultovati s endokrinologom, da se utvrdi ima li hormonske desuficijencije, da li je smanjen nivo testosterona i slično. Isto tako uzrok može da bude benigna hiperplazija prostate, kao i karcinom prostate - kaže dr Džamić.


Najčešći organski uzrok, naročito kod muškaraca starijih od 40 godina, jeste arteroskleroza, kaže docent Miodrag Aćimović, zamenik direktora Urološke kinike KCS.


- Oboljenja koja dovode do arteroskleroze su dijabetes, hipertenzija i poremećaj metabolizma triglicerida. Drugi organski uzrok erektilne disfunkcije može biti snižen nivo testosterona, a u čak 25 odsto slučajeva muškaraca starijih od 45 godina uzrok je takozvana Peronijeva bolest, odnosno krivljenje polnog organa - objašnjava dr Aćimović.


- U treću grupu svrstavam starije muškarce, najčešće vrhunske umetnike, intelektualce, režisere... Oni su shvatili da je opasno da piju lekove za potenciju i dolaze u ordinaciju da ugrade silikone u penis - kaže dr Milošević.

Žene bez orgazma?
Najčešći seksualni problem kod žena je takozvana anorgazmija. Prema svetskim istraživanjima (naša ne postoje) oko 60 odsto mladih žena pre prve trudnoće nikad nije doživelo ograzam.
- Taj problem se spontano reši posle porođaja jer se žene nekako opuste i dozvole sebi da imaju pravo na seksualnost, tako da se procenat anorgazmije smanji na nekih 25 do 30 odsto - kaže dr Mirjana Erić, seksolog.
Drugi problem koji žene imaju jeste vaginalizam udružen sa strahom od seksualnog odnosa.
- Zbog straha od bola, žena se toliko stegne da zatvori vaginalni otvor, pa odnos ne može da se desi - kaže dr Erić.

Najbrojnija grupa su mladići

Problem erektilne disfunkcije ne javlja se kod svih muškaraca u isto vreme.

- Najbrojnija grupa muškaraca koji pate od erektilne disfunkcije su mladići kod kojih je dominantan strah od neuspeha. Njihova erektilna disfuncija je psihogene prirode, oni, da tako kažem, imaju sve, ali ne znaju kako. Oni su i najbrojniji korisnici stimulativnih sredstava, što može da bude veoma opasno - kaže urolog Aleksandar Milošević iz KC „Zvezdara“. Drugu grupu, kako kaže, čine muškarci stariji od 40 godina koji ulaze u takozvanu andropauzu, kada pada nivo hormona testosterona.

Izvo:BLIC 01. 07. 2014.

Arhiva vesti...

Detalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi