Zdravstvo

Vesti :: Na šalteru saznaju da nisu osigurani

provera knjižiceZa mesec dana zdravstvene ustanove proverile ispravnost više od 100.000 knjižica. Pacijenti tek na šalterima saznali da ih poslodavci nisu osigurali

SAMO u decembru zdravstvene ustanove, koje su u onlajn sistemu, proverile su ispravnost više od 100.000 zdravstvenih knjižica. Mnogi pacijenti su tako, tek na šalterima domova zdravlja, saznali da im poslodavci ne uplaćuju osiguranje i da, osim u hitnim slučajevima, mogu da plate pregled ili da odustanu od posete lekaru.

S druge strane, ustanove koje nisu bile toliko revnosne, morale su same da namire troškove lečenja pacijenata za koje se naknadno ispostavilo da nemaju zdravstveno osiguranje.

Koliko je zdravstvenih ustanova i koliku štetu pretrpelo zbog instrukcije države da se za prošlu godinu knjižice overe svima koji su bili osigurani 31. decembra 2009. godine - bez provere o uplati doprinosa - nema preciznih podataka. Ta odluka je, na primer, samo jedan beogradski dom zdravlja koštala oko milion dinara!

Ove godine se pre izdavanja markica za overu, kao što je zakonom i predviđeno, proverava da li se redovno uplaćuje zdravstveni doprinos. To je i razlog što je, recimo, u Rasinskom okrugu 45 odsto, a u Kruševcu 40 posto osiguranika još bez markice u zdravstvenoj knjižici. Veliki preduzeća u ovom delu Srbije, kao što su „Trajal korporacije" i „14. oktobar", još rešavaju problem sa uplatom doprinosa.

- Neredovna uplata doprinosa razlog je što ove godine knjižice redovnim platišama overavamo na šest, a onima koji su posle dugovanja započeli da uplaćuju doprinos na tri meseca - objašnjava Sanja Mirosavljević, portparol Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja. - To je jedini način da se uspostavi bolja kontrola naplate doprinosa za zdravstvo.

Sistem onlajn provere ispravnosti zdravstvenih knjižica pokrenut je na inicijativu zdravstvenih ustanova, a sama provera traje oko deset minuta. Sa serverom RFZO, međutim, dosad je povezano manje od deset odsto zdravstvenih ustanova.

POZAJMICA

OSIGURANICI kojima nisu overene knjižice jer poslodavci nisu uplatili doprinos dovijaju se tako što „pozajmljuju" markicu iz knjižice supružnika ili prijatelja. I oni koji uzimaju markicu na pozajmicu i oni koji je daju tako rizikuju da budu uhvaćeni u falsifikovanju zdravstvenog dokumenta. Jer ako takva zdravstvena knjižica slučajno bude proveravana, ustanoviće se da markica i knjižica ne pripadaju istom osiguraniku.

UMREŽENO 15 ZDRAVSTVENIH USTANOVA

Sada je umreženo ukupno 15 ustanova, uglavnom domova zdravlja, i tri bolnice: Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj, KBC „Dr Dragiša Mišović" i bolnica u Valjevu - navodi Sanja Mirosavljević. - Planiramo da svakog meseca umrežimo po četiri-pet ustanova i da do kraja godine u sistemu bude oko 70 ustanova. U tom slučaju bi godišnje moglo da se obavi provera ispravnosti milion zdravstvenih knjižica.

 

Izvor: VEČERNJE NOVOSTI 10.01.2012.

Arhiva vesti...»

 

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi