Zdravstvo

Vesti :: Na zračenje tek posle ponoći

zračenjeKako su opremljeni centri za radioterapiju i koliko se čeka na početak terapije? Do lečenja u najboljem slučaju nekoliko nedelja. Aparati rade triput više nego što je predviđeno

ONKOLOŠKE pacijente u Srbiji zrače u tri smene! Nedostatak aparata, ali i manjak kadrova glavni su krivci za čekanje na početak lečenja. Tako, do prve zračne terapije može da prođe nekoliko nedelja, ali i tri meseca.
Do ovog leka prvi dođu ambulantni pacijenti i to na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije i u Kliničkom centru Kragujevac. Od odluke konzilijuma pa do početka zračenja prođe najviše tri nedelje. Nešto više od mesec dana čeka se u Zavodu za radioterapiju u Sremskoj Kamenici i u Kliničkom centru Niš, dok pacijenti na Vojnomedicinskoj akademiji terapiju dobijaju u roku od dva i po do tri meseca.

Tako su nam rekli u Ministarstvu zdravlja, u Srbiji trenutno ima 14 aparata za zračenje, a ove godine u planu je kupovina još pet linearnih akceleratora.
- Kod nas rade četiri aparata za zračenje, od kojih su tri za savremenu (konformalnu) terapiju, a jedan je za konvencionalnu radioterapiju, i imamo mikroselektron za brahiterapiju - priča dr Slavko Vučićević, direktor radiologije na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. - Početkom novembra 2011. otpočeli smo sa primenom superkonformalne terapije IMRT.

 

VMA DOBIJA NOVI APARAT VOJNOMEDICINSKA
Akademija u Beogradu sledeće nedelje pustiće u rad najnoviji aparat za zračenje. Do sada su sav posao obavljali na uređaju koji neprestano radi od 2000. godine. Kako nam je rekao dr Dušan Mileusnić, radioterapeut na VMA, ova ustanova u toku jedne i po smene ozrači od 60 do 70 pacijenata.

 

Na Institutu dnevno bude ozračeno oko 380 pacijenata, primenom transkutane zračne terapije. Radi se od sedam ujutru do jedan sat posle ponoći. Punom parom rade i ostali centri u Srbiji, pa se aparati koriste i više nego što je proizvođač predvideo. Kako su nam rekli, godišnje bi trebalo da se po uređaju ozrači do 500 ljudi, a kod nas se ta cifra prebaci dva, pa čak i tri puta.
- Zahvaljujući noćnom radu, većina pacijenata čeka do mesec dana na početak terapije, a manje od deset odsto mesec i po - objašnjava prof. dr Vučićević. - Imamo sistem za 3D planiranje zračenja. Njime se najbolje kontroliše koje tkivo se zrači, čime se čuvaju i štite drugi organi. Da bi nastavili da se razvijamo i primenjujemo nove moderne tehnike zračenja neophodna je nabavka najmanje još dva savremena aparata.
Zavod u Sremskoj Kamenici godišnje ozrači više od 2.000 ljudi. I ovde su kadrovi i aparati bolna tačka.
- Nama treba osam aparata, a trenutno imamo dva linearna akceleratora - kaže prof. dr Marko Erak, direktor Zavoda. - Radimo u tri smene i maksimalno eksploatišemo uređaje. Dnevno ozračimo od 160 do 180 bolesnika, do početka terapije čeka se u proseku oko šest nedelja, a trenutno pozivamo pacijente iz novembra prošle godine.
Aparati u Kamenici stari su osam i šest godina, a 2010. godine jedan je rashodovan. Trenutno je na listi čekanja 451 pacijent, ali većina njih ima kombinovanu terapiju, pa pre zračenja idu na hemoterapiju ili se oporavljaju od operacije.
Zdravstveni centar u Kladovu ima jedan aparat za brahiterapiju (unutrašnje zračenje) i jedan linearni akcelerator, koji je nabavljen 2005. godine.
- U prvoj smeni zračimo naše pacijente, a u drugoj one iz Kamenice - kaže dr Slađana Natošević, direktor Zdravstvenog centra Kladovo. - Dnevno na terapiji imamo 80 pacijenata.
U KC Niš, kako nam je rekao prof. dr Svetislav Vrbić, direktor Klinike za onkologiju, pacijenti čekaju mesec dana na zračenje, a ponekad i duže.
- Od tri aparata jedan nam ne radi - ističe prof. dr Vrbić. - Uređaji su stari deset, osam i pet godina i radimo u tri smene. Dnevno se ozrači do 150 pacijenata, a na spisku imamo njih 100 koji čekaju.
Pacijenti koji se zrače u Kragujevcu nemaju mogućnost savremenog 3D planiranja terapije, jer je skener, koji treba da se koristi, van upotrebe već više od godinu dana.
- Imamo dva linearna akceleratora i jedan za brahiterapiju - rekli su nam u KC Kragujevac, gde se dnevno ozrači do 200 bolesnika.

Izvor:VEČERNJE NOVOSTI 20.01.2012.god.

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi