Zdravstvo

Vesti :: Neće da leče 600.000 dece

neće da leče decuRFZO odbija da overi zdravstvene knjižice mališana jer poslodavci njihovim roditeljima ne uplaćuju doprinose

Deca u Srbiji, njih oko 650.000, ne mogu da se leče jer Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) odbija da im overi zdravstvene knjižice. Razlog - poslodavci njihovim roditeljima ne uplaćuju doprinose!

Zbog toga je Saša Janković, zaštitnik građana, od države hitno zatražio da snosi troškove ostvarivanja prava dece na zdravstveno osiguranje i zdravstvenu zaštitu, koja su im zagarantovana Ustavom Republike Srbije.

- Ako nisu u stanju da od svojih obveznika obezbede finansijsku disciplinu, dužni su da snose troškove ostvarivanja ovog prava, a ne da svoju odgovornost prevale na decu - rekao je Janković i naglasio da pravo deteta ne može zavisiti od (ne) izvršavanja obaveza trećih lica. On je RFZO dao preporuku da deci prizna status lica koja ne ostvaruju pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i da im bez odlaganja overi zdravstvene isprave.

- Trebalo bi i da identifikuju obveznike koji ne izvršavaju svoju obavezu da poreskoj upravi Ministarstva finansija redovno podnese prijavu - zaključio je on.

U Upravi prihoda su za Kurir rekli da 50 odsto od ukupno 700 milijardi dinara dugovanja otpada na doprinose.

- U prethodnoj godini oko 55.000 privrednih subjekata nije uplatilo doprinose, a protiv 35.000 je pokrenut prekršajni postupak. Predviđena novčana kazna je od 50.000 do milion dinara - rekli su u Upravi prihoda Ministarstva finansija.

Dr Dubravka Šaranović Racić, zamenica ministra zdravlja, izjavila je da deca, studenti do 26 godina, trudnice i žene 12 meseci nakon porođaja pripadaju onoj kategoriji populacije koja, u slučaju da iz nekog razloga ostane bez osnova za zdravstveno osiguranje, po članu 22 stiče osnov za obavezni vid zdravstvenog osiguranja.

- Zakon o zdravstvenom osiguranju jasno propisuje da se zdravstvena knjižica ne sme overiti ukoliko nije plaćen doprinos za zdravstveno osiguranje. Isti zakon predviđa sankcije za nas u slučaju da overimo zdravstvene knjižice bez dokaza da je doprinos plaćen. Krajem prošle godine obratili smo se i Ministarstvu zdravlja, svesni veličine tog problema i osetljivosti populacije o kojoj je reč, izneli smo svoj stav i tražili smernice za dalje postupanje - rekli su u RFZO.

Izvor:KURIR 27.06.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi