Zdravstvo

Vesti :: Neće među – banje

xxxZAPOSLENI u delu Instituta za rehabilitaciju u Sokobanjskoj 17, odlučili su ove nedelje na referendumu da se izdvoje iz ustanove koja u svom sastavu ima još dva organizaciona dela - banju "Selters" u Mladenovcu i lečilište Vrmac u Prčnju! Da li ova "samoupravljačka odluka" može da se sprovede u praksu, ili će zaposleni, ipak, morati da nastave da rade po pravilima koja važe za sve ustanove u mreži javnog zdravstva?

- Krajem aprila, odlukom nadležnih, postali smo banja na Dedinju - kaže dr Dragana Seferović, predsednik Skupštine zaposlenih. - Rehabilitacioni centri se prodaju, pa sumnjamo da se to sprema i nama, a pola veka se bavimo kardiovaskularnom i pulmonalnom rehabilitacijom. Naša zgrada je na elitnoj lokaciji i dobro opremljena. Uvek smo bili puni, a sada imamo 80 kreveta i 37 pacijenata. Procedura za dobijanje uputa toliko je iskomplikovana da pacijenti odustaju od rehabilitacije.
Dr Seferović objašnjava da su u ovoj ustanovi
tek prošlog meseca saznali za odluku komisije Ministarstva zdravlja da rehabilitaciju sprovode fizijatri, a da kardiolozi u tom postupku budu samo "pomoćnici".
- Planom za ovu godinu predviđeno je da se broj bolesnika sa 1.200 do 1.350, što je zadovoljavalo potrebe, poveća na 1.537, a to ne može da se ostvari - navodi dr Seferović. - Zabranjeno nam je da radimo ambulantne preglede, pošto smo sada RH centar i to je jasno rečeno u Ministarstvu zdravlja, ali nam "gledaju kroz prste".
Svi pregledi, osim testa opterećenja srca i holtera, plaćaju se po 600 dinara, a dr Seferović kaže da se u ovoj ustanovi godišnje uradi 25.000-28.000 ambulantnih pregleda.
- Od 1. januara do 19. juna uradili smo o trošku osiguranja 637 testova opterećenja i 733 holtera - navodi naša sagovornica. - Po zvaničnom cenovniku Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, samo to je 9,5 miliona evra. Vanrednom kontrolom ustanovljeno je da ni jedan test opterećenja nije fakturisan RZZO, a "proknjiženo" je i manje od polovine holtera (357).

DIREKTOR
SVE ide nizbrdo, a od avgusta bi za direktora trebalo da nam dođe kadar iz Niša - prof. dr Milica Lazović, fizijatar. Ona može da ide u Mladenovac, pa da tamo bude direktor, jer mi smo se izdvojili - poručuje dr Dragana Seferović.

NEMA VIŠE SAMOUPRAVLJANJA
ZAPOSLENI u Sokobanjskoj ne mogu da se izdvoje iz Instituta za rehabilitaciju, samoupravljanja odavno nema i samo Ministarstvo zdravlja može da promeni plan mreže ustanova - kaže Svetlana Vukajlović, direktor RZZO. - Bilo bi logično da se ovaj deo Instituta pripoji Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", jer su oni specijalizovani za kardiovaskularnu rehabilitaciju. Ne stoje ni primedbe da se sada teško dobijaju uputi za ovu ustanovu. Kako iz "Svetog Save" cerebrovaskularne pacijente direktno šalju u isti taj Institut, samo u odeljenje u Mladenovcu?

Izvor:Večernje novosti

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi