Zdravstvo

Vesti :: Nedelja zdravlja usta i zuba od 21. do 27. maja

Nedelja zdravlja usta i zuba od 21. do 27. majaPrema rezultatima Istraživanja zdravlja stanovništva iz 2006. godine u Srbiji zube redovno pere 40,7 odsto odraslog stanovništva

Nedelja zdravlja usta i zuba obeležava se od 21. do 27. maja u Srbiji pod sloganom "Pravo je vreme za zdrav osmeh", saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Kako je saopšteno, u okviru obeležavanja te nedelje raspisan je konkurs za literarne sastave i likovne radove na temu "Pravo je vreme za zdrav osmeh" u kome mogu da učestvuju deca iz predškolskih ustanova i učenici osnovnih škola.
U svetu od 60 do 90 odsto dece školskog uzrasta i oko 100 odsto odraslih ima karijes, dok su ozbiljna parodontalna oboljenja koja mogu uzrokovati gubitak zuba prisutna kod 15 do 20 odsto populacije u starosnoj grupi od 35 do 44 godine, navodi se u saopštenju.

Takođe, oko 30 odsto ljudi na svetu, koji imaju između 65 i 74 godina, nema ni jedan svoj zub. Prema rezultatima Istraživanja zdravlja stanovništva iz 2006. godine, u Srbiji zube redovno pere 40,7 odsto odraslog stanovništva.
Kampanja "Nedelja zdravlja usta i zuba" realizuje se uz podršku Ministarstva zdravlja, a u organizaciji Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Izvor: KURIR 22.05.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi