Zdravstvo

Vesti :: Nema kupovine organa

xxxZakonski se uređuje zaveštanje organa SETOM zakona iz oblasti zdravstva, koji bi Skupština Srbije trebalo da izglasa do kraja jula, prvi put će sistemski biti uređena biomedicinski potpomognuta oplodnja, transfuzuja, transplantacija organa i transplantacija tkiva i ćelija.

Ove oblasti u mnogim aspektima prevazilaze samo zdravstvo, jer otvaraju i velika etička, kulturološka, sociološka i verska pitanja, kakvo je recimo doniranje reproduktivnih ćelija ili organa i tkiva. Javna rasprava o ovim propisima trajala je tri meseca, a na zakone su poslanici podneli ukupno 120 amandmana.
Predlogom zakona o transplantaciji organa predviđeno je da svaka punoletna osoba pred svedokom, ili "preko" opunomoćenika, može dati pristanak za zaveštanje organa, ili da to učini testamentom za života. I pored pisanog pristanka u slučaju moždane smrti potencijalnog donora, obaveza lekara je da kod porodice proveri da li je on, možda, za života promenio stav. Na takvom rešenju insistira i Evropa.
Predlogom zakona zabranjena je trgovina organima ili sticanje bilo kakve koristi. Donoru se jedino može nadoknaditi bolovanje zbog davanja organa, i to preko Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Izvor:VEČERNJE NOVOSTI

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi