Zdravstvo

Vesti :: Nema lekova za srce, hepatitis, živce...

lekoviPosle nestašice citostatika, u bolnicama i apotekama sve više pacijenata ne može da primi terapiju. RFZO tvrdi da ne može da finansira zalihe, ustanove nemaju sredstva

U infektivnim klinikama u Srbiji više nema ili se troše poslednje zalihe leka za terapiju hepatitisa C. U KC Kragujevac nema više nijedne doze "pegilovanog interferona". Isto je i u KC Vojvodine, a Infektivnoj klinici KC Srbije nedostaje lek u dozi od 120 mikrograma. U Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja, međutim, tvrde da bolnice imaju ovaj lek na zalihama i da će sprovesti javnu nabavku "kada se zalihe potroše".

Docent dr Željko Mijailović, direktor Klinike za infektivne bolesti KC Kragujevac, kaže za "Novosti" da su poslednje zalihe "pegilovanog interferona" potrošene prošle nedelje.

- Ako lek ne stigne, moraćemo da obavestimo pacijente da u četvrtak i petak, kada dajemo terapiju, nje neće biti - objašnjava dr Mijailović.

U KC Vojvodine "Novostima" je u utorak rečeno da "pegilovanog interferona" - nema. Lek su "trebovali prošlog meseca, ali još nije stigao".

- Trenutno nam nedostaje "pegilovani interferon" od 120 mikrograma, pa se dovijamo sa drugim terapijskim dozama - kaže za "Novosti" profesor dr Dragan Delić, direktor Klinike za tropske i infektivne bolesti KCS. - Svakog meseca šaljemo izveštaje u RFZO i oni imaju precizan uvid koliko je leka potrošeno. Suština je da je vreme za novu nabavku i što pre bi trebalo raspisati tender, kako bismo pacijentima obezbedili lek.

U RFZO kažu je raspisivanje tendera za nabavku dva leka protiv hepatitisa C - "pegazisa" i "pegilovanog interferona", u planu - ali tek kada se potroše zalihe.

 

NEDOSTAJU I "BRUFEN" I MNOGE MASTI
Dragutin Rajevac iz Saveza privatnih apoteka kaže da spisku deficitarnih treba dodati i "sinoderm" kremu i mast, zatim antibiotik "galadroks" u kapsulama i sirupu, "brufen" kremu, hormonske pilule "cikloproginova", lek protiv gljivica "nistatin".


- Nismo u mogućnosti da finansiramo zalihe ustanova - kaže Sanja Mirosavljević, portparol RFZO. - Od genotipa virusa zavisi koliko će pacijent biti na terapiji. Za pacijente koji su zatečeni na postojećoj terapiji za "pegazis" postoje dve jačine leka: od 135 i od 180 mikrograma. Na terapiji od 135 mikrograma je šestoro pacijenata, i njima je opredeljeno 178 ampula, dok je za 83 pacijenta na terapiji od 180 mikrograma opredeljeno 1.449 ampula ovog leka.

 

I u apotekarskim rafovima nedostaju pojedini lekovi. Mr Milana Dučić iz "Apotekarske ustanove Beograd" kaže da su deficitarni antidepresivi "flunirin" i "flunisan", nema "tulipa" za terapiju holesterola, "liopina" za lečenje kardiovaskularnih bolesti... Iako je iz "Galenike" nedavno najavljeno da je proizvedeno 250.000 kutija "prilazida plus", ovaj, mesecima deficitaran lek, još nije stigao u apoteke. Pacijenti sve češće traže i barijum za snimanje, što je signal da ga nema u bolnicama.

izvor: S MEDIA 14.03.2012.god.

Arhiva vesti...»

 

 

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi