Zdravstvo

Vesti :: Nema para za lekove

nema para za lekoveRFZO isplaćuje proizvođačima lekove isporučene još u junu . Država traži da joj dobavljači oproste 40 odsto duga

DA li Srbiji preti nestašica lekova zbog činjenice da Republički fond zdravstvenog osiguranja proizvođačima lekova duguje 28 milijardi dinara? I, da li će "Galenika", nekad najveći domaći proizvođač, uz pomoć države uspeti da se dohvati zelene grane, ili će Srbija, sa najsiromašnijim budžetom za zdravstvo u ovom delu sveta, ipak, morati da poveća uvoz lekova, koji su u nekim slučajevima i 50 puta skuplji od domaćih?

RFZO proizvođačima trenutno isplaćuje lekove koje su isporučili još u junu prošle godine! A dug je bezmalo dostigao ukupan godišnji trošak za lekove na recept, koji iznosi oko 30 milijardi dinara.

-Naši lageri su puni lekova i nestašice neće biti, pogotovo ne zbog likvidnosti - kaže za "Novosti" dr Pavle Marijanović, generalni direktor "Zdravlja Aktavis", koje pokriva 11,5 odsto potreba srpskog tržišta za lekovima. - Predloženo nam je da odustanemo od 40 odsto potraživanja za već isporučene lekove, ali na to nismo pristali. Za nas je, naravno, bolje da nastavimo sa naplatom svojih potraživanja makar i po sadašnjim rokovima otplate od čak 240 dana.

Problem sa naplatom ima i "Galenika", koja je došla dotle da ne može da se "podigne" bez kredita. I ministar zdravlja Zoran Stanković priznaje da će poslovanje ove kompanije biti ugroženo ako ne dobije podršku od 70 miliona evra.


U ZEMUNSKOJ FABRICI SMANjILI DUG

U zemunskoj fabrici lekova kažu da su uspeli da smanje dugove sa 115 na 85 miliona evra. U proizvodnju su uvedena 22 deficitarna leka, a konačno je proizvedeno i 250.000 kutija "prilazida plus".


BROJKE

30 milijardi godišnje za lekove na recept

240 dana RFZO kasni sa isplatom

28 milijardi dug fabrikama

Izvor: Novosti 25.02.2012.god

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi