Zdravstvo

Vesti :: Nema podataka o stepenu iskoristljivosti matičnih ćelija

matične ćelijeSavremena medicina mnogo je napredovala u istraživanju i primeni matičnih ćelija hemapotoeze koje se upotrebljavaju protiv nekih urođenih i stečenih bolesti, ali ne postoje kontrolisane kliničke studije kojima bi se pokazale jasne koristi od primene tih ćelija u lečenju određenih oboljenja

izjavila je dr Dragana Vujić, načelnik Službe za transplantaciju koštane srži sa laboratorijom za kriobiologiju u Institutu za majku i dete u Novom Beogradu.

- Terapija uz primenu matičnih ćelija koristi se danas i u lečenju nekih urođenih oblika malokrvnosti, urođene slabosti imunog sistema, ali i stečenih oboljenja - leukemije, raka limfnih žlezda ili nekih vrsta tumora - rekla je dr Vujić.

Ona je napomenula da u savremenoj medicini ne postoje ni podaci o stepenu iskoristljivosti matičnih ćelija u svetu kada se ostave na čuvanje u privatnim bankama, jer ima veoma malo stručnih radova o tome i nije uobičajeno dugoročno praćenje stanja bolesnika koji se na taj način leče.

- U radovima, objavljenim 2009. i 2010. godine u vodećim časopisima, izneti su podaci da je iskoristljivost tako ostavljenih ćelija u privatnim bankama manja od 0,004 odsto - navela je dr Vujić.

Stručnjaci su, međutim, sve više optimisti kada je u pitanju umnožavanje i lečenje matičnim ćelijama, pa se tako danas u najstarijoj bolnici u Milanu "Ospedale maggiore policlinico" obavljaju najsavremenija klinička ispitivanja matičnih ćelija.

U okviru milanske bolnice postoji javna banka u koju se dnevno dopremi 20 uzoraka iz 21 ginekološkog centra u Italiji.

Direktorka Fondacije za istraživanja u toj ustanovi dr Lorenca Lazari, koja je jedan od najpriznatijih stručnjaka u regenerativnoj medicini, rekla je prilikom posete novinara iz Srbije da se, zahvaljujući ostavljanju matičnih ćelija iz pupčanika, uspešno mogu lečiti, odnosno reparirati, čak i oštećena tkiva poput površinskih rana koje mogu dovesti do sepse.

Lakari obavljaju njihovo umnožavanje kako bi postotak uspešnosti lečenja bio još bolji.

Dr Lazari tvrdi da je ostavljanje matičnih ćelija u javnim bankama u Italiji sve učestalije i da je njihova primena široka, pa tako svaka regija u toj zemlji ima bar jednu banku takvih ćelija.

- Trenutno u okviru javne banke u bolnici u Milanu ima oko 9.000 uzoraka ćelija iz pupčanika koje su najkorisnije za tretiranje mnogih bolesti - rekla je dr Lazari, dodajući da se one mogu uzimati i iz koštane srži, jetre, zuba, pa čak i sala.

Lazari je kazala da se, zahvaljujući primeni tih ćelija, ispituju mogućnosti preživljavanja prevemeno rođene dece kojima su pluća nedovoljno razvijena, kao i dece obolele od dijabetesa.

Dr Vujić je istakla da treba voditi računa o umnožavanju i činjenici da ćelije mogu da prođu određeni broj deoba, posle čega gube svoju funkciju.

- Ćelija više ne može da se deli, ona je živa, ali nema funkciju koju je prethodno imala i neminovno posle šestog puta nastaju promene na hromozomskom materijalu. To su stvari o kojima moramo da vodimo računa - upozorila je dr Vujić.

Vujićeva je podsetila i da je vlada Francuske svojevremeno "stopirala" projekte u okviru kojih je matičnim ćelijama trebalo da se tretiraju opekotine kod pojedinih ljudi zbog velike učestalosti maligniteta posle primene ovog oblika lečenja.

Govoreći o trendovima, ona je istakla da je u javnim i porodičnim bankama širom sveta uskladišteno više od 400.000 uzoraka krvi pupčanika.

Sve javne banke su umrežene kako bi bila brza i efikasna razmena podataka, a time i brže nalaženje odgovarajućeg uzorka za bolesnika kod koga je potrebno primeniti ovaj oblik lečenja.

Cilj Instituta za majku i dete u kome je do sada postojala porodična banka je da se do 2012. godine otvori prva javna banka u kojoj bi bilo sačuvano 10.000 uzoraka, navela je dr Vujić.

- Niko ne garantuje da ćete u banci u kojoj postoji 10.000 uzoraka naći odgovarajući uzorak, ali razmenom informacija sa drugim bankama može se doći do podatka koliko ima raspoloživih uzoraka koji odgovaraju nekom bolesniku - objasnila je Vujićeva.

Ona je, takođe, navela da je daleko veća šansa da se upotrebi uzorak u javnim bankama, nego kad se ostavi u privatnim.

Govoreći o istorijatu upotrebe matičnih ćelija, dr Vujić je navela da je u početku njihove primene mogla da se uradi samo transplantacija kod osoba težine do 40 kilograma, a da se sada koriste dva uzorka iz krvi pupčanika kako bi se obezbedio dovoljan broj matičnih ćelija za lečenje i bolesnika sa većom telesnom težinom od navedene.

Izvor: Kurir 13.08.2011.

Arhiva vesti...

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi