Zdravstvo

Vesti :: Nema tendera za vantelesnu oplodnju, 600 parova na čekanju

tender za vantelesnu oplodnjuTender za uključivanje privatnih klinika u postupak vantelesne oplodnje ponovo je obustavljen, ali ovog puta je to uradio Republički fond za zdravstveno osiguranje, saznaje “Blic”.

Razlog za to je, kako kažu u Fondu, velika lista čekanja u državnim klinikama pa će zbog toga do kraja nedelje biti pokrenut novi tender za više od 400 parova.
To, međutim, za Mariju i Gorana P., koji već četiri meseca čekaju da uđu u postupak vantelesne oplodnje znači da gube bitku sa vremenom i možda poslednju šansu da postanu roditelji.

- Neozbiljno je sve to što nam rade. Postoji mnogo parova koji su iščekivali i nadali se da će problem brzo biti rešen uključivanjem privatnika. Kada kažemo da se problem što pre reši, želim da skrenemo pažnju na to koliko je i mesec dana dug period u borbi koju mi vodimo - priča Marija.

Tender je prvobitno bio sproveden za 350 procedura, tačnije toliki broj parova je trebalo VTO do kraja godine da obavi u privatnim klinikama. Međutim, tek kada je tender pokrenut, državne klinike su počele da šalju podatke koliko parova u stvari čeka. Nameće se pitanje zašto prvi tender nije završen do kraja, da se ne bi gubilo vreme pa naknadno organizovao drugi.

- Raspisali smo postupak javne nabavke za 350 parova jer je tada bilo toliko ljudi na listama čekanja. Kako su one, u međuvremenu, proširene, odlučili smo da obustavimo postojeći i pokrenemo novi postupak za veći broje parova. To smo uradili da ne bismo u istom periodu, u razmaku od svega nekoliko dana, imali dva postupka javne nabavke - kažu u RFZO.

Međutim, ovo je drugi tender koji za VTO obustavljen. Dok se privatne klinike i država prepucavaju, na veštačku oplodnju u ovom trenutku čeka više od 600 parova.

Izvor:BLIC 04.10.2012.god.

Povezane vesti:
» Vantelesna oplodnja i kod privatnika

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi