Zdravstvo

Vesti :: Neproverena polovina lekova koji se nude preko oglasa

neprovereni lekoviDa ne bi došlo do narušavanja zdravlja, građani nikako ne treba da kupuju lekove preko interneta i na pijacama, ali ni da ih pozajmljuju od komšija i rođaka, jer je jedini put za dobru terapiju korišćenje medikamenata sa preporukom lekara i farmaceuta.

Najveći problem je što je čak 50 odsto medikamenata koji se nude preko oglasa neprovereno.

Ovo je ključna poruka sa konferencije „Bezbednost lekova – kako pratiti falsifikovane lekove i kako uspostaviti održiv sistem farmakovigilance” na kojem su stručnjaci Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) upozorili javnost da je problem falsifikovanih lekova i medicinskih sredstava izuzetno rasprostranjen na globalnom planu i da se ova agencija aktivno uključuje u njegovo suzbijanje, kako kroz redovne aktivnosti definisane zakonom, tako i kroz edukaciju i informisanje ljudi.

Kako je objasnio Pavle Zelić, iz te agencije, oni mogu da narede da dođe i do izmena u uputstvu medikamenta ili da obaveste medicinare o određenom riziku pri njegovoj primeni ukoliko se ispostavi da je lek nepouzdan.

– Ima veoma malo evidentiranih slučajeva falsifikovanja lekova, što ne znači da nije potreban oprez. Na svetskom nivou 10 odsto lekova je falsifikovano, a u razvijenim zemljama je jedan odsto – dodao je Zelić.

Da bi se unapredio kvalitet lekova, važno je da lekari prijavljuju neželjena dejstva medikamenata Nacionalnom centru za farmakovigilancu, jer samo na taj način Agencija za lekove može da evidentira takve slučajeve i reaguje, kao i da donese odluku o povlačenju nekog spornog leka sa tržišta. Zahvaljujući novom pravilniku koji uređuje ovu oblast u skladu sa najnovijim direktivama EU, omogućeno je i samim pacijentima da popune i podnesu prijavu ovoj instituciji.

Izvor: POLITIKA 26. 09. 2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi