Zdravstvo

Vesti :: Ni leka, ni rešenja

xxxLekova za srce, psihijatrijska i neurološka obolenja nema u apotekama. Nema ni odgovora na pitanje ko je odgovoran za nestašicu i kada će lekova ponovo biti.

Pacijenti sa psihijatrijskim i neurološkim problemima, kao i srčani bolesnici, poslednjih meseci sve teže dolaze do pojedinih lekova. Ovih dana nedostatak se primećuje više nego letos, tvrde farmaceuti, jer za mnoge lekove sada nema zamene.

"Litijum-karbonata", "artanea", "flunirin kapsula" i "prilazid plusa" već mesecima nema na rafovima apoteka. Kada će ih ponovo biti farmaceuti u prestonici nemaju odgovor. Nema odgovora ni na pitanje ko je odgovoran za nestašicu.

Pojedini mediji pišu da su razlog neisplaćena dugovanja na relaciji Republički fond za zdravstveno osiguranje i veledrogerije, dok u Fondu odgovornost prebacuju na proizvođače.

"To se neprestano događa i lekova kojih nema - nema. Onaj ko je dobio dozvolu nikome ne odgovara i nema mogućnosti da se to reguliše, ako država to ne reguliše", rekla je Vukica Stevanović, iz Udruženja "Farmaceutsko jezgro".

Stevanović ističe da sve dok država ozbiljno ne pristupi problemu prometa lekova, neće biti rešenja.

"Na žalost, za litijum ne postoji zamena, to je ono što nije zgodno. Za 'prilazid plus' mogla bi da nađe adekvatna zamena uz konsultaciju sa lekarom, a lekar bi napisao dva recepta", kaže rukovodilac Centra za informacije o lekovima Apoteke "Beograd" Milana Dučić.

"Litijum-karbonat" je do sada jedino proizvodio "Srbolek", koji je sada u stečaju. "Flunirin kapsule" i "prilazid plus", koji koriste srčani bolesnici, trebalo bi da se nađu u prodaji tek u martu 2012. godine, tvrdi proizvođač.

Izvor: RTS 23.11.2011.

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi