Zdravstvo

Vesti :: Ni lekova nema jer se čeka formiranje nove vlade

nestašica lekovaSirupa za decu “brufen”, koji se koristi za snižavanje temperature u apotekama nema jer se čeka formiranje cene, dok bi “madopar”, “lorazepam” i “lasiks”, koji su takođe deficitarni, trebalo da budu obezbeđeni do kraja meseca.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kažu da će se nestašica „madopar“ kapsula, leka za Parkinsonovu bolest, koji proizvodi „Galenika“, prevazići hitnim uvozom od strane farmaceutske kompanije „Roš“. Uskoro će se u apotekama naći 15.000 kutija.

„Madopar“ se izdaje na lekarski recept i troškove u potpunosti snosi RFZO. Što se tiče „lasiksa“, RFZO je preduzeo odgovarajuće mere jer rastvor za injekciju nije dostupan na tržištu Srbije u neophodnim količinama. Zato je Fond stavio lek na listu D neregistrovanih lekova, pa su zdravstvene ustanove u obavezi da ga nabave za pacijente.

Hitno i neodložno

Lečenje na letovanju i sa zdravstvenom knjižicom moguće je samo kada su u pitanju hitna i neodložne situacije, kada je život ugrožen, na primer u saobraćajnim udesima. U to ne spadaju razne popravke zuba, uganuća ili prelomi, jer kako kažu u RFZO, za to je potrebno dodatno platiti dobrovoljno osiguranje.

Radi prevazilaženja problema do nabavke leka, postoji mogućnost da lekar zameni terapiju medikamentom iz iste terapijske grupe koji je na listi lekova.

Prethodnih dana bilo je reči i o nestašici “brufen” sirupa za decu, a budući da se čeka formiranje cene leka za koji je novi nosilac dozvole kompanija “Abbott”, umesto njega se može koristiti sirup “paracetamol”. U kompaniji “Abbott” kažu da su uputili zahtev Ministarstvu zdravlja za hitno odobrenje cene, za koju su tražili da bude ista.
Predstavnici ministarstava zdravlja i trgovine dogovorili su se da se odluka o korekciji cena lekova donese nakon formiranja vlade.

Izvor:BLIC 19.06.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi