Zdravstvo

Vesti :: Nisam mogao da se operišem u Srbiji

xxxHirurški zahvat nije bio moguć kod nas, rekao Tomica Milosavljević. Poručio da će na funkciji ostati do kraja mandata vlade i izrazio uverenje da nije povredio zdravstvene radnike u Srbiji

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je večeras da će na toj funkciji ostati do kraja mandata aktuelne vlade i izrazio uverenje da svojim odlaskom na operaciju diskus hernije u Nemačkoj nije povredio zdravstvene radnike u Srbiji.
- Ostavka nije nešto što je meni strano, ali je ostavka najlakši način da izađete iz problema, a najteže je ostati onda kada je zaista teško - kazao je Milosavljević Televiziji B92.

Komentarišući kritike u javnosti zbog odluke da se operiše u inostranstvu, Milosavljević je rekao da prilikom odlaska na operaciju u minhensku kliniku „Groshadern" nije birao između dve iste intervencije, već da se radilo o proceduri koju nije bilo moguće na takav način obaviti u Srbiji.
- Nisam birao između dve iste stvari, jer da sam to učinio to bi bio nemoralan gest kao ministra zdravlja, već se radi o operaciji koju nije bilo moguće uraditi u Srbiji - poručio je on.

Na pitanje koliko je koštala intervencija u Nemačkoj, Milosavljević je kazao da je cena operacije diskus hernije za nekoliko dana boravka u toj bolnici između 10.000 i 15.000 evra, a da su se lekari te klinike odrekli honorara i naplatili samo „nužan deo troška", pa je cena bila dva ili tri puta manja.
On je rekao da su ga mnogi građani i bivši pacijenti podržali, tvrdeći, kako je naveo, „da je hajka na ministra neprimerena" i da su za vreme njegovih mandata postignuti značajni rezultati.

Na pitanje da li bi podneo ostavku da je to od njega zatražio premijer, Milosavljević je rekao da bi to sigurno učinio i naglasio da je ostalo još poslova u oblasti zdravstva koje treba završiti do kraja mandata ove vlade.

Ministar zdravlja je obećao da će učiniti sve što od njega zavisi da takva operacija i druge intervencije koje su minimalno invazivne budu što pre uvedene, ne samo u Institutu za neurohirurgiju već i drugim ustanovama u Srbiji.
Milosavljević je podsetio da je 2005. godine u Srbiji Zakonom o zdravstvenoj zaštiti predviđeno uvođenje novih zdravstvenih tehnologija i metoda za lečenje.
Prema njegovim rečima, uvedeno je 520 novih procedura u različitim ustanovama Srbije, kao i 204 nove metode u tercijarnim ustanovama, odnosno kliničkim centrima, Institutima, klinikama. Međutim, kazao je, najveća odgovornost za uvođenje novih metoda na direktorima klinika i stručnim savetima.

Milosavljević je dodao da se minimalno invazivni postupci ne mogu uvesti brzinom kao u Nemačkoj, ističući da je to ozbiljan posao, za koji je potrebno vreme.

Izvor: Glas javnosti 13.05.2010

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi