Zdravstvo

Vesti :: Nova kardiovaskularna metoda: Stent koji se sam razgrađuje

stent koji se sam razgrađujeTim stručnjaka iz Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” ugradio je prvi put u Srbiji razgradivu potporu pacijentu sa zapušenom arterijom, koja obavlja istu funkciju kao stent sa lekom.

Novina ovog implanta jeste što se on posle dve godine potpuno resorbuje i nestaje iz organizma.

To je novi pomak u lečenju zapušenja krvnih sudova, koji je pre tri meseca prvi put ugrađen i u svetu. Za razliku od klasičnog metalnog stenta koji zauvek ostaje u krvnom sudu, “Absorb” se nakon ugradnje u naredne dve godine potpuno resorbuje.

Dr Ljupče Mangovski, interventni kardiolog koji je izveo intervenciju objašnjava da nakon razgradnje krvni sud ostaje bez implanta, ali je s druge strane on potpuno sposoban da normalno funkcioniše.

- Ovi implanti su četvrto revolucionarno otkiće na polju interventne kardiologije. Njegova prednost je što iščezavanjem omogućava krvnom sudu vraćanje prirodnoj funkciji, tako da su moguće i reintervencije, dok su one ograničene kod pacijenata sa ugrađenim metalnim stentom. Takođe, pacijenatima kojima su ugrađeni metalnim stentovi sa lekom ograničene su mogućnosti za obavljanje pojedinih dijagnostičkih procedura, kao što je magnetna rezonanca - tvrdi dr Mangovski.

Upravnik službe za invazivnu kardiovaskularnu dijagnostiku u Institutu “Dedinje” prof. dr Dragan Sagić izrazio je uverenje da će država prepoznati prednosti ovog noviteta.

- Komisija koja je zadužena za nabavku ugradnog materijala u kardiologiju je preporučila RFZO da se nabave i ovi stentovi za narednu godinu - naglasio je dr Sagić. Ugradnja ovog implanta za početak preporučuje se mlađim osobama.

Izvor: BLIC 26.12.2012.god.

Arhiva vesti...»


 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi