Zdravstvo

Vesti :: Nova lista, nova ograničenja

problemi sa lekovimaIako je Republički zavod za zdravstveno osiguranje proširio listu lekova koji se dobijaju na recept, nova lista donela je i određena ograničenja. Negoduju astmatičari, trudnice i oboleli od glaukoma.

Nova lista lekova donela je i određena ograničenja. Iako je Republički zavod za zdravstveno osiguranje proširio listu lekova koji se dobijaju na recept, astmatičari, trudnice i oboleli od glaukoma ipak negoduju.Lista zbunjuje i lekare i pacijente. Najviše nedoumica izazivaju kapi za oči "ksalatan". Ako pacijent koji ima glaukom koristi samo te kapi, može da ih dobije na recept.

Ali, ako je lekar preporučio pacijentu korišćenje još nekih kapi - onda "ksalatan" mora da kupi. Pacijent Stevan Paunović koristi nekoliko vrsta kapi.

"Plaćam sve, recepta uopšte nema, znači kupujem sve. Izdvajam oko 3.000 mesečno. Koristim te kapi 4-5 godina. Godinama sam ih koristio i dobijao sam ih besplatno", kaže Stevan Paunović.

Doktorka Mirjana Radnjić-Kukić iz Doma zdravlja Savski venac rekla je da najteže pada objašnjavanje pacijentu.

"Nekada dođe do svađe, do ružnih reči, treba pacijenta smiriti, objasniti mu, šta su njegova prava, a šta su naše obaveze", kaže Mirjana Radnjić-Kukić.

Kako pravilo o prepisivanju recepata za glaukom nije precizno, lekari su od Fonda tražili pisano upustvo, ali ga nisu dobili.

Direktor RZZO Aleksandar Vuksanović rekao je da su svi lekovi za glaukom na pozitivnoj listi.

"Sama struka je rekla šta je prva, druga, treća terapijska linija i kojim redom se ti lekovi propisuju. Fond je uvažio stav struke, stavio sve lekove za glaukom na pozitivnu listu i traži da se stav struke poštuje i da se lekovi propisuju onim redom kako je sama struka rekla", naveo je Vuksanović.

Različitih tumačenja prepisivanja lekova na recept ima na pretek.

Snežana Janković iz Doma zdravlja Savski venac rekla je da imaju problem kod dijagnoze upale jajnika jer za tu dijagnozu nemaju nikakvu terapiju koju kao ginekolozi smeju da daju.

Doktorka Janković kaže da postoje preteće infekcije koje mogu da eventualno dovedu do pobačaja ili do prevremenih porođaja.

Iz Fonda, međutim, poručuju da se pacijenti leče najsavremenijom terapijom i da su sve bolesti pokrivene neophodnim medikamentima. Podsećaju i da su pozitivnu listu proširili za 238 lekova.

Izvor:RTS 18.12.2011.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi