Zdravstvo

Vesti :: Nova metoda za bolji rad srca

Nova metoda za bolji rad srcaKod pet pacijenata Kliničkog centra ugrađen "padobran" pomoću koga se nakon srčanog udara poboljšava rad srčanog mišića. Reč je o aparatu koji po izgledu podseća na padobran koji se postavlja u aneurizmu, čime se ojačava zdrav deo srca, a iz funcije isključuje bolestan.

U Kliničkom centru Srbije kod pet pacijenata obavljena je ugradnja takozvanog padobrana pomoću koga se nakon srčanog udara kod bolesnika pojboljšava rad srčanog mišića.

Metoda je počela da se primenjuje u KCS od aprila prošle godine kod dva pacijenta, a pre nekoliko dana aparat je pomogao u lečenju još tri pacijenta i oni se sada osećaju dobro, izjavio je Tanjugu dr Vladan Vukčević iz Sale za kateterizaciju srca u toj ustanovi.

Objašnjavajući proceduru, Vukčević je ukazao da je reč o aparatu koji po izgledu podseća na padobran koji se postavlja u aneurizmu, čime se ojačava zdrav deo srca, a iz funcije isključuje bolestan.

Postoji proteza koja se ugrađuje u mrtav deo srca, odnosno isključuje se mrtav deo komore, a ostaje živo tkivo, rekao je Vukčević navodeći da je operacija prevashodno namenjenja za one pacijente kod kojih su nastala oštećenja srca nakon srčanog udara.

Intervencija se obavlja preko preponske arterije kroz koju kateter dovuče do srčane komore i tako proteza plasira u mrtav deo tkiva.

Kako je rekao, aparat je u Srbiji prvi put primenjen 2007. godine na Institutu za kardiovaskularne bolesti na Dedinju i u jednoj bolnici u Hanoveru. Aparat je izum našeg stručnjaka dr Srđana Nikolića iz 1999. godine, a sada u svetu ima 50 takvih aparata.

Vladan Vukčević je ukazao da je nakon prvih operacija usledilo petogodišnje praćenje zdravstvenog stanja tih pacijenata i da se pokazalo dobrim, odnosno da ta intervencija popravlja funkciju srca i smanjuje tegobe.

Između ostalog, aparat se primenjuje na KCS od prošle godine tada je ta intervencija obavljena kod dva pacijenta, a pre nekoliko dana kod još troje njih.

Vukčević je rekao da je neophodno da pacijent prođe sve dijagnostičke procedure, poput ultrazvučnog pregleda i skenera, nakon čega se pacijenti posebno prate, dolaze redovno na kontrole kako bi se videlo kakav je efekat ugradnje padobrana.

Izvor: RTS 29.04.2012.god.

Povezane vesti:
Pacijenti dobili „padobran“ za srce

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi