Zdravstvo

Vesti :: Nova nada za srčane bolesnike

xxxBritanski hirurzi ugradili mehaničko srce, koje pacijenta može da održi u životu tri godine, dok se ne nađe odgovarajuće živo srce za transplantaciju. Pokreće se uz pomoć uređaja, koji pacijent nosi sa sobom, u torbi.

Vesti o uspehu britanskih kardiohirurga donose novu nadu srčanim bolesnicima. Pionirskim zahvatom, britanski hirurzi ugradili su mehaničko srce, koje pacijenta može da održi u životu tri godine, dok se ne nađe odgovarajuće živo srce za transplantaciju. Pokreće se uz pomoć uređaja, koji pacijent nosi sa sobom, u torbi.

Kada je ventrikularno srčano oboljenje kod naučnika Metjua Grina dospelo u poodmaklu fazu, nijedna od njegovih srčanih komora nije funkcionisala kako treba.

Lekari bolnice Papvort u Kembridžu, bojali su se da će Grin umreti, dok bude čekao na srce donatora. Odstranili su mu srce i ugradili uređaj. Malo je veći od pravog srca i težak 170 grama.

"Uklonili smo obolelo srce, uključujući i obe srčane komora koje nisu radile, zatim sve srčane zaliske i ugradili smo mu uređaj. Jedan umetak povezuje uređaj na sličan način kao transplantirano srce. Šestočasovna operacija je protekla je dobro", kardiohirurg Stiven Cui.

Veštačko srce funkcioniše tako što menja obe srčane komore i zaliske. Osmislila ga je američka kompanija Sinkardija.

Obezbeđuje protok 9.5 litara krvi u minuti. Uz spravicu koja ga drži u životu, Metju je dobio i torbu, u kojoj se nalaze pumpa i baterija, koje rade na principu magnetskog punjača.

"Ponekad mi je teško da nosim uređaj, ali krećem se bez problema. Još nisu zarasle sve kosti u grudnom košu. Nadam se da ću uskoro moći da vozim bicikl", rekao je Metju Grin.

Mehanička srca su i ranije ugrađivana, ali su obično menjala delove organa, a ne celo srce.

Izvor: RTS 04.082011.

Arhiva vesti...

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi