Zdravstvo

Vesti :: Novac direktno trudnicama, a ne firmama

naknada za trudničkoNaknade za porodiljsko odsustvo država treba da uplaćuju direktno porodiljama na račun, a ne poslodavcu, što je sada slučaj, kažu u Udruženju „Roditelj“.

U Udruženju “Roditelj” objašnjavaju da, iako Zakon ženama daje pravo da ostvare naknadu na porodiljskom odsustvu, problem je u tome što je ona vezana za poslodavce. Naime, iako država taj novac uplaćuje poslodavcima, oni su potpuno slobodni da ga porodilji ne isplate, ili da to čine sa zakašnjenjem od nekoliko meseci.

- Čak i kada se žene pobune protiv poslodavca, na šta imaju pravo, kreće psihološki rat posle kog neretko dobiju i otkaz. Pitanje je i šta je sa, na primer, ženama koje rade u firmama u blokadi - kaže Bojana Selaković, koordinatorka savetovališta Udruženja “Roditelj”.

Zbog nesprovođenja zakona, ali i zbog zakonskih “rupa”, trudnice i porodilje u Srbiji često su žrtve diskriminacije.

Najčešće od strane poslodavaca i to tako što dobijaju otkaze po saznanju da su trudne, što po povratku sa odsustva ili dobiju otkaz ili budu premeštene na niža radna mesta, ali i što im poslodavci ne isplaćuju naknade za trudničko bolovanje.

Česte su zloupotrebe i kada je u pitanju radni odnos na određeno vreme, jer žene po saznanju da su trudne neretko dobiju otkaz, što je pre mesec-dva rezultiralo promenom Zakona.

- Zakon po kome ove žene ne mogu da budu otpuštene je dobar korak. Ipak, još nismo sigurni koliko će biti primenljiv i da li će možda biti uvod u diskriminaciju, u smislu da poslodavci neće zapošljavati devojke i žene koje nisu rađale - rekla je Dragana Grabovica iz Kancelarije zaštitnika građana.

Izvor: BLIC 01. 06. 2013.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi