Zdravstvo

Vesti :: O trošku države samo “stari” lekovi

stari lekoviNa listu lekova koji se izdaju o trošku zdravstvenog osiguranja od početka godine nije uključen nijedan inovativni lek. Pacijentima u Srbiji je tako uskraćena mogućnost da se leče najsavremenijim terapijama.

Kako prenose Večenje novosti, tri grupacije proizvođača još nisu dobile odgovor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje ni na zahteve koje je trebalo rešavati u martu, a uskoro ističe i drugi rok za odluku da li će neki od inovativnih lekova biti stavljeni na tzv. pozitivnu listu.

“Proces stavljanja novih lekova na listu je praktično obustavljen u 2013. godini i ne zna se kada će biti ponovo pokrenut”, kaže za Novosti Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova INOVIA.

“Samo naša grupacija podnela je zahteve za nekoliko desetina novih lekova iz svih farmakoloških grupa, a isto su učinile i ostale dve grupacije proizvođača. U martovskom roku nijedan od podnetih zahteva za stavljanje lekova na listu nije obrađen, niti su farmaceutske kompanije dobile bilo kakvo rešenje ili odgovor RFZO. Pravilnik o stavljanju lekova na pozitivnu listu još nije usaglašen sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju, iako je rok koji je RFZO imao da to učini, istekao još pre šest meseci. Tako da nije jasno ni da li će lekovi za koje se zahtevi podnose u drugoj polovini septembra uopšte biti razmatrani”, kaže on.

Sa uvođenjem novih terapija Srbija kasni za razvijenim zemljama nekoliko godina, a iz udruženja INOVIA upozoravaju da znatno zaostajemo čak i u odnosu na zemlje u regionu.

“Pacijenti u Srbiji nemaju prilike da se leče najmodernijim terapijama koje su na raspolaganju pacijentima u susednim zemljama, čime se stavljaju u neravnopravan položaj, a zdravstveni sistem ne koristi mogućnost da se kroz primenu savremene terapije dođe do ušteda smanjenjem broja bolničkih dana lečenja. Inovativni lekovi imaju i druge prednosti: izbegavanje skupih operacija, smanjenje broja lekova koji se daju u terapiji, ali i neželjenih efekata, zatim skraćivanje trajanja bolovanja”, objašnjava Trkulja.

Svega šest odsto preparata na pozitivnoj listi RFZO su inovativni lekovi. Kao i u drugim zemljama, i u Srbiji se trenutno više piju generički (po licenci), nego originalni lekovi, s tim što kod nas oni čine 56 odsto svih propisanih medikamenata, a u Nemačkoj 41, Švedskoj 39, SAD - 40 odsto...

Izvor:NOVOSTI 30. 09. 2013.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi