Zdravstvo

Vesti :: Obesio se dr Nenad Borojević, prvooptuženi u aferi sa citostaticima

dr Nenad BorojevićBivši direktor Instituta za onkologiju dr Nenad Borojević, optužen da je nabavkom citostatika oštetio Institut i da je primao mito, sinoć se ubio

Borojević pušten je iz pritvora u novembru prošle godine uz obavezu nošenja elektronske narukvice. Borojević je uhapšen u akciji "Kraba" 30. jula 2010. zbog sumnje da je primao mito od farmaceutskih kuća. On je osumnjičen da je prilikom nabavke aparata za bronhi terapiju, oštetio Institut za skoro 13 miliona dinara.


Na početku suđenja u Specijalnom sudu u Beogradu, on je negirao da je primao mito i da je bio na čelu grupe optuženih za nameštanje tendera prilikom nabavki citostatika. Osim njega na optuženičkoj klupi nalazi se još sedam optuženih.

 

Pored Borojevića, koji je označen kao vođa grupe, optuženi su i načelnik Odeljenja pedijatrijske onkologije Zoran Bekić, direktor apoteke Ivan Popović i pomoćnik direktora za zdravstvenu delatnost Zoran Tomašević.

 

Katarina Rebrača tvrdila da je uhapšena zbog Borojevića

 

Kako je pisao "Blic", Borojević je "obavestio nadležne organe" o proneveri 37 miliona dinara sa računa Dobrotvornog fonda za prevenciju raka dojke Katarine Rebrače (38).

 

Rebrača je na sudu odbacila sve navode optužnice i za svoje hapšenje optužila dr Borojevića.

 

Garić: Elektronski nadzor omogućavao kontrolu samo u stanu
Načelnica odeljenja za tretman i alternativne sankcije u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Dušanka Garić izjavila je danas da je elektronski nadzor dr Nenada Borojevića podrazumevao samo kontrolu njegovog boravka u kući.


Elektronska narukvica omogućavala je njegovu kontrolu u stanu i kući i kada napušta stan, a kretanje po gradu kontroliše policija, objasnila je Garić gostujući na RTS-u.


Ona je objasnila da Uprava nije imala odgovarajući GPS sistem kojim bi kontrolisala njegovo kretanje po gradu.


Prema njenim recicma, dr Borojević nije prekršio dozvolu kretanja, jer mu je bilo zabranjeno da napušta Beograd, ali ne i stan.


Garić je ukazala da je u operativnom bezbednosnom centru, na monitoru moglo da se vidi da je on napustio stan juče u 18. 25 i dodala da Uprava nije imala obavezu da o tome obavesti policiju i da, imajući to u vidu, elektronska narukvica nije imala nikakvu svrhu.


Ona je navela da uskoro na snagu treba da stupi novi zakon o krivičnom postupku kojim je predviđeno da se elektronski nadzor izriče u momentu zabrane napuštanja stana.

Izvor: BLIC 11.01.2012.

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi