Zdravstvo

Vesti :: Oboleli od raka bez terapije

red za lekoveU KBC "Bežanijska kosa" u sredu potrošene poslednje zalihe citostatika, sada ih nema ni u jednoj klinici. Obezbeđeno samo 2.000 ampula "5-fluorouracila", 17.000 kutija "metotreksata" stiže tek od Nove godine

I KLINIČKO-bolnički centar "Bežanijska kosa", koji je najduže imao zalihe citostatika "5-fluorouracil", u četvrtak je ostao bez ovog leka. Profesor dr Vladimir Kovčin potvrdio je "Novostima" da je terapija onkoloških bolesnika zbog nestašice prekinuta! I ne zna se kada će biti nastavljena.

- Ruke su nam vezane - kaže prof. Kovčin. - Zvali smo dobavljača, rekli su nam da leka nema i ne zna se kada će ga biti, i uradili smo jedino što nam je preostalo: obavestili smo Ministarstvo zdravlja i RFZO.

U RFZO je "Novostima" u četvrtak rečeno da je stiglo 2.000 ampula "5-fluorouracila" i da je citostatik raspoređen po ustanovama.

- Ta količina dovoljna je za dve nedelje terapije - navodi Sanja Mirosavljević, portparol RFZO.

Prof. Kovčin, međutim, kaže da KBC "Bežanijska kosa", očigledno, nije ušao u ovu raspodelu, možda i zbog toga što je do srede imao ovaj lek:

- Situacija jeste alarmantna, a procedura oko uvoza može da potraje. Ovaj citostatik prima najveći broj obolelih od raka. Zamene nema. Postoji srodan lek, koji ima sličnu aktivnu supstancu. To je "kseloda", ali je ovaj citostatik mnogo skuplji od "5-fluorouracila", i na posebnom je režimu izdavanja, pa ustanove bez odluke RFZO ne mogu da ga daju pacijentima umesto "5-fluorouracila".

Problema ima i sa snabdevanjem citostatikom "metotreksat". Sanja Mirosavljević iz RFZO kaže da je nabavljeno 17.000 kutija i očekuje da će ovaj citostatik širokog spektra, koji se koristi i za terapiju hroničnih autoimunih bolesti i artritisa, stići posle Nove godine.

U apotekama su pak najdeficitarniji lekovi za psihijatrijske bolesti. Apotekari kažu da je nestašica malo ublažena, pa iako pojedinih lekova još nema, sada tvrde da nijedna grupa pacijenata nije ugrožena, jer ako propisanog medikamenta nema, postoji zamena.

 

TEŠKO I DO ANTIBIOTIKA U privatnim apotekama vlada nestašica leka "sintrom" protiv zgrušavanja krvi - kaže Dragutin Rajevac iz Saveza privatnih apotekara. - "Sinkum 4", iz iste grupe, povremeno stiže, ali svega po desetak kutija. Snabdevanje antibiotskim sirupima je trenutno stabilizovano, ali situacija je takva da u slučaju masovnije pojave gripa ne bismo imali dovoljno lekova

 

- Litijum karbonat za psihijatrijske bolesti, koji nema paralelu, počeo je da stiže - kaže mr Milana Dučić iz Apotekarske ustanove Beograd. - "Anafranila" i "triksifena", takođe lekova iz psihijatrijske grupe, i dalje nema. Nema "diklofena" u obliku supozitorija, ali ga ima u drugim oblicima. "Prilazid plus", za kardiovaskularne bolesti, i dalje je deficitaran, ali to nije veliki problem jer se običnim "prilazidom" i drugim diuretikom postiže ista kombinacija.

Mr Dučić priznaje da su pacijenti uznemireni kada ne pronađu svoj lek. Čak iako zamena postoji, moraju da se vrate do svog lekara po novi recept, a pred ordinacijama su prilične gužve.

Izvor: NOVOSTI 23.12.2011.

Arhiva vesti...»

 

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi