Zdravstvo

Vesti :: Obustavljeno ocenjivanje lekara preko sajta

ocenjivanje lekaraNa veb-stranici „Kakav je doktor” postavljeno obaveštenje o zabrani rada. – Poslato im je samo upozorenje, odgovara Rodoljub Šabić

Ocenjivanje lekara u Srbiji, koje se prethodnih deset dana moglo obaviti preko sajta „Kakav je doktor”, je obustavljeno. Na naslovnoj strani sajta www.kakavjedoktor.org postavljen je natpis „Zabranili su nam da ocenjujemo lekare!”, uz fotografiju čoveka čija su usta zalepljena samolepljivom trakom.

U nevladinoj organizaciji „Srbija u pokretu”, koja priređuje ovaj sajt, kažu da su to uradili nakon što su dobili pismo poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da je objavljivanje nezakonito. U kabinetu poverenika odgovaraju da nisu zabranili sajt, već da je izdato upozorenje zbog kršenja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

– Kada smo došli na ideju da napravimo ovaj sajt, konsultovali smo se sa kancelarijom poverenika. Obrazložili smo o čemu se radi, pitali smo da li možemo da navedemo samo ime i prezime lekara i ustanovu u kojoj rade, odgovoreno je da možemo. Privukli smo pažnju medija, na sajtu je bilo 30.000 ulazaka i 13.000 glasanja. Ubrzo nam stiže dopis iz kancelarije poverenika da kršimo zakon. Obustavili smo glasanje na sajtu, jer ne želimo da se izložimo kažnjavanju – kaže Ana Babović, direktorka udruženja „Srbija u pokretu”.

Ona napominje da će nastaviti borbu da ovakav sajt postoji, a da će u međuvremenu ova veb-stranica biti posvećena drugim temama iz zdravstva. Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, je izričit – sajt „Kakav je doktor” nije zabranjen.

– Istina je da je moj zamenik poslao upozorenje nakon što smo dobili nekoliko žalbi zbog ovog sajta, između ostalih i od Lekarske komore Srbije. Postupanje po žalbama je naša obaveza. Oni su sami ugasili sajt i to predstavili kao zabranu – objašnjava Šabić.

Predstavnici udruženja „Srbija u pokretu” su pre početka ocenjivanja lekara bili u kancelariji poverenika, kada je zaključeno da objavljivanje samo imena i prezimena lekara, kao i naziva institucije u kojoj rade, nije sporno jer se ti podaci mogu naći i na sajtovima zdravstvenih ustanova.

Međutim, zbirni podaci o svim lekarima i njihovo ocenjivanje ipak predstavljaju novu obradu podataka o ličnosti. A lični podaci mogu se obrađivati samo ako je to predviđeno zakonom ili uz saglasnost osoba čiji podaci se obrađuju. To praktično znači da bi pokretači sajta „Kakav je doktor” morali da za ocenjivanje lekara obezbede odgovarajuće zakonsko pokriće ili da traže saglasnost svih lekara. I jedno i drugo je teško izvodljivo, a jedna od opcija, kažu poznavaoci ove problematike, mogla je da bude i skidanje sa liste jednog po jednog lekara koji bi se žalio zato što je njegov rad ocenjivan.

Izvor: POLITIKA 01.12.2012.01.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi