Zdravstvo

Vesti :: Od 1. jula plate lekara po učinku

plate lekara po učinkuU zdravstenim ustanovama od 1. jula stupa na snagu novi sistem raspodele zarada, po kome će 40 odsto plate lekara zavisiti od broja registrovanih pacijenata.

Ovo je danas najavila direktorka sektora za ekonomska pitanja Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Milica Miletić.

Preventiva u lečenju učestvovaće sa 30 odsto u zaradama lekara, racionalnost u propisivanju lekova sa 20 odsto i efikasnost u radu sa 10 odsto, kazala je Miletićeva, učestvujući u radu završnog panela o reformi javnog sektora.

Troškovi Fonda za zdravstveno osiguranje u Srbiji, po glavi stanovnika, iznose 261,74 evra, u Hrvatskoj oko 700 evra, Sloveniji oko 1.200 evra, Nemačkoj oko 5.100, dok su u Švajcarskoj blizu 6.800 evra.

Glavni izvori finansiranja Fonda, koji je planiran na oko 205 milijardi dinara, su doprinosi za zdravstveno osiguranje, koji su u ovoj godini predviđeni na oko 143,6 milijardi dinara i čine 69 odsto svih prihoda.

Na drugom mestu prihoda Fonda su transferi od organizacija obaveznog socijalnog osiguranja od oko 59,5 milijardi dinara ili 29 odsto i na kraju, iz budžeta je planirano oko 1,05 milijardi dinara, kazala je ona.

U 2012. najveći rashodi su planirani za zdravstvenu zaštitu u iznosu od oko 193 milijardi dinara, od čega je 103,4 milijardi za sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu zaštitu, a na primarnu zdravstvenu zaštitu 45,84 milijardi dinara, dok je za lekove na recept planirano oko 24,46 milijardi dinara, navela je Miletić.

Od 193 milijardi dinara planiranih rashoda u 2012. godini za plate zaposlenih u zdravstvenim ustanovama su predviđene 92,73 milijarde dinara ili 48 odsto, precizirala je ona.

Direktor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Dragana Kalinović navela je da je u ovoj godini planirana naplata doprinosa u ukupnom iznosu od 110,4 milijardi dinara, a ostvareno 112,8 milijardi dinara.

Kumulativno je poboljšana naplata i iznosila je oko 2,4 milijardi dinara, rekla je Kalinović, ali nije mogla da navede razlog poboljšane naplate u penzioni fond.

Ističući da u penzionom sistemu ima oko 4,5 miliona osiguranika i oko 1,69 miliona penzionera, ona je dodala da su ukupni rashodi u 2011. bili 501,6 milijardi dinara.

Učešće neto penzija u BDP-u Srbije u 2011. godini bila je 13,3 odsto, a država dotira penzioni fond sa oko 50 odsto iz budžeta, navela je Kalinovićova.

Vivaldi forum na Mokroj Gori je završen, a na tradicionalnom dvodnevnom skupu, predstavnici države, privrede, ekonomisti i međunarodnih organizacija su kroz panel diskusije, analize i sučeljavanje stavova, budućoj vladi ponudili predloge i rešenja iz prakse i odgovore o tome šta bi trebalo da budu ključni prioriteti ekonomske politike.

Organizator Foruma bili su Ekonomski institut iz Beograda i Mokrogorska škola menadžmenta.

Izvor:TANJUG 23.06.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi