Zdravstvo

Vesti :: Od banja opet milioni evra

xxxPIO fond dobija sporove oko klimatskih lečilištima koja su bila pred prodajom. Do sada stopirano 11 privatizacija specijalnih bolnica i zavoda u banjama, a u još 17 se vode sporovi.

PRIVATIZACIJA klimatskih lečilišta širom Srbije, građenih novcem od doprinosa, zamalo da "izbije" iz kase Penzijskog fonda Srbije 250 miliona evra. Odlukom opštinskih sudova, ipak, zaustavljena je prodaja 11 specijalnih bolnica i zavoda u banjama, a u još 17 se vode sporovi da bi utvrdilo ko je vlasnik.
Država se po automatizmu knjižila kao gazda ovih objekata u prvoj fazi privatizacije, pa je tako Agencija za privatizaciju "na doboš" stavila sve ove objekte, objašnjavaju u Fondu PIO. Zato je Upravni odbor Fonda rešio da interveniše i zaustavi dalje rasipanje svoje imovine. U prvom koraku sačinjena je precizna lista koliko je fond godinama ulagao u ova klimatska lečilišta i na osnovu toga danas traži svoj udeo u vlasništvu.
I uglavnom dobija sporove.
- Novac kojim su građeni svi ovi objekti nisu nikakva društvena ni državna sredstva, već novac od doprinosa radnika - objašnjava Valerijan Kadijević, savetnik direktora Fonda PIO. - Sredstva su bila strogo namenska i nisu nikada poklonjena državi, niti se Fond ikada odrekao prava svojine.
Zabuna je, međutim, nastala u periodu privatizacije.
- Kada je donet zakon 1995. godine kojim se pretvarala sva društvena imovina u državnu, Republika Srbija se po automatizmu knjižila kao vlasnik, iako je Fond PIO iz ovoga bio izuzet - podseća Kadijević. - Zato smo odlučili da povedemo parnične postupke, gde god je imovina Fonda bila ugrožena.
Fond je, prema sadašnjim vrednostima, samo u Nišku banju investirao 20 miliona evra, u Vrnjačku banju 12 miliona evra, u specijalnu bolnicu u Banjoj Koviljači 7,3 miliona evra, specijalnu bolnicu "Žubor" u Kuršumliji 12,4 miliona evra... U njima su prodaje stopirane, ali se u još 14 banja u Srbiji, i u Crnoj Gori, vode sporovi. Među njima su specijalna bolnica u Sokobanji u koju je Fond uložio 17,4 miliona evra, zatim "Zlatar", gde je dato 26,4 miliona, "Čigota" na koju je potrošio 21,3 miliona evra...

POSLEDNJE PRESUDE
POSLEDNJE presude, kojima je priznato pravo svojine Fondu PIO doneli su sudovi u Raškoj i Sokobanji. Tako je Fond vlasnik Centra za rehabilitaciju u izgradnji u Jošaničkoj banji od 11.000 kvadrata, čija se vrednost procenjuje na skoro sedam miliona evra. Fond je postao vlasnik i najbolje četvrtine hotela "Zdravljak" u Sokobanji, kao i Zavoda za rehabilitaciju u izgradnji "Vranjska banja", površine oko 16.000 kvadrata, vrednih oko šest miliona evra.

Izvor: BLIC 09.06.2010

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi