Zdravstvo

Vesti :: Od ponedeljka fiskalne kase u zdravstvu i turizmu Izvor:EM portal

xxxPoreska uprava Srbije saopštila je da će od ponedeljka fiskalne kase morati da koriste i dodatne delatnosti, među kojima su i turističke agencije i zdravstvo.
Kako se navodi, obaveza korišćenja fiskalne kase uvodi se i za proizvodnju odeće, popravku odeće, zdravstvenu zaštitu stanovništva, osim zdravstvenih usluga koje se obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Obaveza se odnosi i na veterinarske aktivnosti, osim primarne terenske zdravstvene zaštite životinja, poslove iz programa mera zdravstvene zaštite životinja, dezinfekciju i deratizaciju u objektima u kojima se drže i uzgajaju životinje i aktivnost na sprečavanju pojavljivanja, širenja i suzbijanja zaraznih bolesti životinja.

Prema podacima kojima raspolaže Poreska uprava, utvrđeno da postoji velika razlika između broja poreskih obveznika koji obavljaju te delatnosti i nabavljenih fiskalnih kasa, pa će Poreska uprava, osim redovne kontrole, posebnu kontrolisati evidentiranje prometa preko fiskalnih kasa kod tih obveznika.

Za nepostupanje prema Zakonu o fiskalnim kasama propisane su novčane kazne od 100.000 do milion dinara za pravno lice, 5.000 do 50.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu i 50.000 do 500.000 dinara za preduzetnike.

Novim merama predviđeno je da pacijenti koji duže od mesec dana čekaju na specijalistički pregled u državnoj ustanovi mogu taj pregled obaviti kod privatnog lekara i novac će im, uz priložen fiskalni račun, biti refundiran.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljevcih kazao je da će fiskalne kase biti obavezne u svim ustanovama, bile one državne ili privatne, i ocenio da su argumenti koji su mogli da se čuju protiv fiskalizacije tehničke prirode, a ne suštinski.

Prema njegovim rečima, fiskalizacijom čija je suština opšti javni interes indirektno se puni budžet i omogućava precizno praćenje obavljenog posla i količina naplaćenog novca.

"Opšti javni interes je suština ove mere, a novina će biti i to što se na pregled lekara specijaliste više neće čekati duže od mesec dana, već se refundirati novac od pregleda kod privatnika pošto pacijent dobije u državnoj ustanovi potvrdu da mu se tamo ne može obaviti taj pregled u roku od mesec dana", kazao je ministar.

On je dodao da će Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO) odbijati državnoj ustanovi planirani mesečni priliv novca za iznos računa koji isplati pacijentu koji je otišao kod privatnika, pošto mu nije omogućen pregled u roku od 30 dana u toj ustanovi.

"Lekara specijalista ima dovoljno i moraće bolje da se upravlja vremenom, prostorom i ljudima", istakao je ministar.

Milosavljević je odbacio kritike da se fiskalizacijom remeti privatnost jer na fiskalnom računu nema imena i prezimena.

"Mislim da kada mera počne da funkcioniše, kada se zaista vidi obim posla i količina novca, onda će se shvatiti da postoje jaki razlozi da se to uradi", ocenio je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, za novac uplaćen za participaciju ne izdaje se fiskalni račun jer to nije isto što i usluga van obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Direktorka Lekarske komore Srbije (LKS) Tatjana Radosavljević rekla je Beti da se ta komora protivi fiskalizaciji jer od toga neće imati koristi ni država ni pacijenti i upitala gde se uplaćuje novac od participacija i zašto i on nije na fiskalnom računu.

"Takva mera je neprimeren trošak u vreme globalne krize, a doprineće i poskupljenju usluga u privatnom sektoru zdravstva, kao i pojavi sive ekonomije. Takva evidencija prometa u privatnoj praksi ne postoji ni u jednoj evropskoj zemlji i privatni sektor je ponovo diskriminisan", navela je Radosavljevićeva.

Ona je istakla da će pacijenti biti najviše oštećeni tom merom jer će biti realnih situacija u kojima će biti povređena poverljivost podataka o njihovom lečenju.

"Postoje realne situacije poput te da vas kad izađete iz ordinacije presretne poreski inspektor i po šifri zna šta vam je rađeno ili recimo ugroženost lečenja steriliteta neke žene, koja je u kontaktu sa ginekologom, a njemu zbog pogrešno izdatog računa zatvore ordinaciju na 20 dana", navela je Radosavljević.

Ona je istakla da se red u zdravstveni sistem ne može uvesti bez promena u zdravstvenom osiguranju i da se samo na taj način može pratiti tok novca onako kako se to radi u razvijenim sistemima.

Direktorka je odbacila zamerku da Komora poziva doktore da ne kupuju fiskalne kase i istakla da se koriste institucionalne metode u borbi protiv fiskalizacije i da se sprovodi peticija u kojoj je već skupljeno oko 75.000 potpisa.

Arhiva vesti ...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi