Zdravstvo

Vesti :: Od raka jajnika godišnje umre više od 500 žena

500 žene umire godišnjePrema podacima Svetske zdravstvene organizacije Srbija je po broju obolelih i umrlih žena od raka jajnika četvrta na evropskoj skali. Najveći problem je što se bolest najčešće otkriva u kasnom stadijumu

Svetski dan borbe protiv raka jajnika obeležava se danas, a u Srbiji od ove bolesti godišnje oboli više od 900, a umre više od 500 žena.

To je najsmrtonosniji ginekološki kancer, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije Srbija je po broju obolelih i umrlih žena od ove bolesti četvrta na evropskoj skali.

Načelnik hirurgije i dijagnostičko-onkološkog centra GAK Narodni front Vladimir Pažin ukazao je na značaj preventivnih pregleda i ranog otkrivanja karcinoma jajnika, koji se uspešno leči ukoliko se dijagnostikuje u ranoj fazi.

"Ne postoji pouzdna skrining metoda za otkrivanje karcinoma jajnika. Samo redovni pregledi mogu da pomognu. I dalje bolest najčešće otkrivamo u stadijumu 3 kada je neizlečiva", naglašio je Pažin.

Državni sekretar ministarstva zdravlja Berislav Vekić ukazao je da je rak jajnika najsmrtonosniji ginekološki kancer i on je sedmi najčešći uzrok umiranja od raka kod žena.

"Procena je da će se do 2030. godine broj žena obolelih i umrlih od raka jajnika uvećati za 60 odsto. U Srbiji je od 1999. do 2011. godine broj žena obolelih od raka jajnika povećan za 12,9 odsto i umrlih za 20 odsto", rekao je Vekić.

U lečenju ovih pacijenata, kako objašnjava predstavnica Udruženja medikalnih onkologa Srbije Suzana Vasović, kamen temeljac je hirurgija, a zatim hemioterapija i zračna terapija.

"Novina u lečenju je i primena biološke terapije. Istraživanja su pokazala da beološka i hemioterapija odlaže ponovno pojavljivanje tumora i povećavaju preživljavanje. Biološka terapija je registrovana u Evropi, ali još uvek nije kod nas", naglašava Vasović.

Načelnik Sektora za farmakoekonomiju Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Janko Samardžić rekao je da je cilj zdravstvenog fonda da se za ove, ali i sve druge pacijente obezbedi inovativna, savremena terapija i da je to jedino moguće uštedama kroz Pravilnik o kriterijumima stavljanja lekova na listu.

"Nadam se da ćemo imati do kraja godine uštede, a onda možemo ta sredstva preusmeriti na inovativnu terapiju, najsavremenije lečenje", naglasio je Samardžić.

Članica udruženja građana za borbu protiv raka jajnika "Progovori" i osoba koji se već duže bori sa ovom opakom bolešću Zorica Velicki kaže da je karcinom otkrila da 26 godina i to tokom redovnih ginekoloških pregleda jer nije mogla da ostane trudna.

"Odstranjeni su mi svi reproduktivni organi, ali ja se i dalje borim", zaključila je Velicki i dodala da je najvažnije ići regovno na ginekološke preglede i raditi ultrazvučne preglede.

Rak jajnika se godišnje u svetu dijagnostikuje kod 250.000 žena, a prouzrokuje 140.000 smrtnih slučajeva.

Izvor: NOVOSTI 09. 05. 2014.

Arhiva vesti...»

Detalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi