Zdravstvo

Vesti :: Od zaraženih namirnica godišnje oboli 25.000 ljudi

Zaražene namirniceNa visokim temperaturama koje ovih dana prelaze 30 stepeni hrana predstavlja rizik po zdravlje. Da bi se zaštitili od crevnih zaraznih bolesti, potrošači bi posebno trebalo da obrate pažnju na čuvanje i pripremu namirnica koje se najlakše kvare: mleka, sireva, mesa, jaja i ribe.

Zbog upotrebe kontaminirane hrane, u Srbiji se godišnje beleži između 20.000 i 25.000 slučajeva crevnih zaraza, najviše tokom leta.

Da bi se to izbeglo, objašnjava dr Jelena Obrenović, epidemiolog i šef odeljenja za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje Srbije “Batut”, namirnice treba kupovati isključivo u za to predviđenim objektima, i čuvati ih i spremati na adekvatan način.

- Sir, kajmak, meso, mleko i jaja uvek treba uzimati iz ispravnih rashladnih vitrina. Kupljeno meso u frižideru može da stoji 24 sata pre upotrebe, dok bi mleveno meso i ribu trebalo iskoristiti istog dana - ističe dr Obrenović.

Trajno mleko nakon otvaranja mora stajati u frižideru, a bezbedno ga je koristiti tri dana od otvaranja.

Posebnu pažnju treba obratiti na konzervisanu hranu koja može da izazove botulizam. Poklopac konzerve ne sme biti ispupčen, i treba pogledati datum proizvodnje, rok trajanja i deklaraciju.

- Voće se čuva na sobnoj temperaturi, a povrće u frižideru. Namirnice je najbolje čuvati u staklenoj ambalaži, a povrće u papirnim kesama jer upijaju vlagu. Pre upotrebe voće treba oprati pod mlazom higijenski ispravne vode, kao i lisnato povrće i to list po list - kaže doktorka Obrenović.

Termički obrađena hrana mora biti odvojena od sirove, a to važi i za njenu pripremu, što znači da se ista daska ne može koristiti za sečenje i spremljenog i sirovog mesa.

Kuvana hrana na sobnoj temperaturi može da stoji dok se ne ohladi da može da se stavi u frižider i trebalo bi da se pojede u roku od dva dana.

- Za putovanje, hranu treba nositi u ručnom frižideru ili jesti suvu hranu. Mesne prerađevine treba izbegavati, a puter zameniti margarinom - savetuje dr Obrenović i dodaje da na je putovanjima najbolje piti flaširanu vodu i da treba izbegavati led.

U cilju zaštite potrošača i plasiranja bezbedne hrane životinjskog porekla, Veterinarska inspekcija će do septembra obavljati pojačane kontrole objekata koji nude ove vrste namirnica.

Izvor:BLIC 25.06.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi