Zdravstvo

Vesti :: Oko 100 žena čeka na presađivanje materice

xxxU Turskoj obavljeno prvo uspešno presađivanje materice na svetu, GAK „Narodni front" čeka dozvolu za izvođenje ove transplantacije

Derja Sert (21), iz Turske, prva je žena na svetu kojoj je uspešno presađena materica od preminule donatorke. Sertova se rodila bez reproduktivnih organa, a uspešno je operisana u bolnici „Akdeniz" u Antaliji. Dr Omer Ozkan, ginekolog, objasnio je da pacijentkinja ima „Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser" sindrom, koji pogađa jednu od 5.000 žena, a otkriva se pri običnom ginekološkom pregledu i ultrazvuku u periodu puberteta.
Ova vest obradovala je naše lekare koji se godinama bore za to da se u Srbiji omogući obavljanje ove intervencije. Prof. dr Dušan Stanojević, direktor GAK „Narodni front", kaže da u bolnici imaju spremljen čitav projekat za obavljanje ove vrste transplantacije.

- Oko 100 pacijentkinja čeka na dozvolu da može da im se uradi ova intervencija. Pri Ministarstvu zdravlja postoji Komisija za primenu novih tehnologija u medicini, koja na moj zahtev pre nekoliko godina nije odgovorila ni pozitivno ni negativno. Odgovorili su samo da neko u svetu prvo mora da uradi ovakvu transplantaciju, da bi nama bilo dozvoljeno da kasnije uradimo isto - objasnio je dr Stanojević.

Reč je o vrlo komplikovanom hirurškom zahvatu, ističe dr Stanojević, naglašavajući da nije teško tehnički izvesti intervenciju, ali da problem leži u opasnosti od pojave infekcije.

- Materica je u direktnom kontaktu sa spoljašnjom sredinom, gde je podložna infekciji i svi iščekujemo da vidimo šta će se desiti sa ženom iz Turske, jer verujemo da će, ako sve bude bilo u redu sa tim slučajem, i nama biti dozvoljeno da to radimo. Bez saglasnosti ne može da se obavi transplantacija, jer kada bi se to radilo, a došlo do neuspeha, pojedinci bi nas optužili da radimo eksperimente na ljudima - istakao je dr Stanojević.

U Srbiji se godišnje rodi 80.000 beba, a umre oko 110.000 ljudi. To znači da se svake godine smanjuje broj stanovnika za 30.000. To je veliki problem, kaže naš sagovornik, a transplantacija materice je mali doprinos povećanju nataliteta. On smatra da još veću važnost imaju postupci vantelesne oplodnja, ali i usvajanje novog zakona koji će omogućiti postojanje surogat majki.

Presađivanje materice jedina je šansa za žene koje su rođene bez materice, a žele da iznesu trudnoću. Godišnje se u Srbiji rodi oko 40.000 devojčica, a na svakih 4.000 beba ženskog pola, rađa se jedna koja nema vaginu i matericu, odnosno - godišnje se zabeleži 10 takvih slučajeva. Transplantacije bi se obavljale tako što bi sestra, majka, tetka ili neka druga osoba bliska ženi koja nema matericu, dozvolila da se njena presadi pacijentkinji, čime se stvara mogućnost da rodi bebu.

----------------------------------------------

Više besplatnih vantelesnih oplođavanja

GAK „Narodni front" ubuduće će povećati broj urađenih vantelesnih oplođavanja, a troškove će snositi Republički fond za zdravstveno osiguranje, najavljeno je juče u ovoj bolnici. Trenutno se proces vantelesne oplodnje, osim u GAK „Narodni front", obavlja u još tri državne ustanove, i to u KCS, KC Niš i KC Vojvodine. U planu je da godišnje oko 1.000 žena prođe kroz proces veštačke oplodnje.

Kako je objasnio prof. dr Aleksandar Vuksanović, direktor RFZO, kapaciteti državnih ustanova dovoljni su da pokriju potrebe za vantelesnom oplodnjom u zemlji.

- Ukoliko se ukaže potreba da se angažuju dodatni kapaciteti, mi ćemo to uraditi u saradnji sa Institutom „Dr Milan Jovanović Batut", koji treba da potvrdi da je to neophodno, i Ministarstvom zdravlja, koje je nadležno da izda akreditaciju onima koje mogu da urade vantelesnu oplodnju - rekao je dr Vuksanović.

Za nešto više od četiri godine, od kada RFZO finansira postupak, bilo je oko 4.500 vantelesnih oplođavanja i više od 1.000 porođaja. Prosečna uspešnost je 22,73 odsto, kaže dr Vuksanović, što odgovara svetskim standardima. Do sada je Fond za finansiranje vantelesne oplodnje izdvojio više od milijardu dinara.

Za četiri godine u GAK „Narodni front" urađeno je 1.109 veštačkih oplođavanja, a uspešnost je bila 24,62 odsto.
- Da bismo bili uspešniji potrebno nam je proširenje prostora, kao i oprema koja bi nam omogućila da što više parova postanu roditelji - istakla je dr Eliana Garalejić iz pomenute bolnice.

Izvor: POLITIKA 07.10.2011.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi