Zdravstvo

Vesti :: Opasna bakterija se širi, zaraženih ima i u Leskovcu!

širenje bakterijeInfekcija bakterije klostridijum dificile zabeležena i u leskovačkoj Opštoj bolnici, a od početka godine inficirano 30 pacijenata.

Situacija nije alarmantna, ali je zabranjivajuće to što se ne može otkriti uzrok - kaže dr Zoran Ćeranić.

Novosti pišu da je u leskovačkoj Opštoj bolnici od početka godine 30 pacijenata bilo inficirano bakterijom klostridijum dificile, ali nije evidentiran nijedan slučaj smrti čiji bi uzročnik bila ova bakterija.

Utvrđeno je da njome nije zaražen nijedan zdravstveni radnik, a preduzete su i sve neophodne preventivne i higijenske mere.

- Situacija nije alarmantna, ali je zabranjivajuće to što se ne može otkriti uzrok. Jedino zajedničko svim pacijentima je to da su posle operacije lečeni i antibioticima. Znatno smo poboljšali higijenske uslove, ali se takvi slučajevi i dalje javljaju – izjavio je dr Zoran Ćeranić, direktor Opšte bolnice.

On je naglasio da su svi slučajevi bili predmet kontrole zdravstvene inspekcije, a da komisija za intrabolničke infekcije redovno prati i raspravlja i poboljšanju higijene.

Ćeranić je još rekao da su se posledice koje izaziva klostridijum dificile, u vidu jakih i iscrpljujućih proliva, javljale uglavnom kod starijih pacijenata, u bolnici ili po otpuštanju na kućno lečenje, ali da je bilo i mlađih bolesnika inficiranih ovom bakterijom.

Podsetimo, bakterija klostridija otkrivena je i u užičkoj bolnici, nakon što je nekoliko pacijenata preminulo. Inspekcija je utvrdila da je od osam umrlih pacijenata, kod dva utvrđeno prisustvo klostridije, a kod dva pacijenta za koja se sumnjalo da su zaraženi nije utvrđeno prisustvo ove bakterije.

Izvor: TELEGRAF 13. 05. 2013.god,

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi