Zdravstvo

Vesti :: Operacija dojke samo kada nalaz patologa to zahteva

xxxSvaka treća žena kojoj je postavljena dijagnoza raka dojke nepotrebno ide na operaciju i hemoterapiju, pokazalo je najnovije istraživanje objavljeno u uglednom britanskom časopisu „British Medical Journal".
Kada lekari otkriju tumor, neselektivno šalju žene na operaciju i zračenje, što je izuzetno stresno za pacijentkinju i njenu porodicu. Neke vrste zloćudnih tumora jednostavno nisu opasne, pa dolazi do izlečenja i bez lekarskog tretmana. Uvek je bilo problema s prekomernim dijagnostikovanjem raka dojke, ali je to s mamografijom poprimilo epidemijske razmere.

Istraživanje o prekomernom dijagnostikovanju sprovedeno je u Danskoj, ali stručnjaci su uvereni da nepotrebnih operacija ima i u drugim zemljama gde je mamografija dostupna, kao na primer u Kanadi, Australiji, evropskim zemljama.
Budući da je u Srbiji mamografija dostupna svim ženama, pitanje je ima li i kod nas ima velikog broja nepotrebnih dijagnoza.
Dr Ana Jovićević-Bekić, načelnik Odeljenja epidemiologije i prevencije u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, pojašnjava za „Blic" da tumor znači da se radi o nekoj promeni, a koja će se metoda primeniti, zavisi, međutim, od pacijentovog nalaza. Ukoliko malignitet ne može da se isključi biopsijom ili nekom drugom dijagnostičkom metodom, onda se lekari odlučuju na operaciju.
U našoj zemlji onkološko lečenje se sprovodi isključivo na osnovu patohistološke potvrde, odnosno patolog je taj koji daje potvrdu da li se stvarno radi o malignoj bolesti ili ne.
- Kada se posumnja na karcinom dojke, prvo se radi kompletna dijagnostika, zatim žena odlazi na konzilijum gde tim lekara različite specijalnosti donosi odluku šta dalje treba da se čini.
Pre operacije uzima se isečak iz sumnjive promene i onda patolog daje potvrdu da li se radi o malignitetu. Ukoliko je tako, žena se upućuje na operaciju - objašnjava dr Jovićević-Bekić.
Međutim, postoji mogućnost i da se pacijentkinji započne operacija i da se tokom intervencije utvrdi da li ima kancer.
- Tokom operacije odstrani se promena, a patolog na licu mesta pregleda uzorak i utvrđuje da li se radi o dobroćudnoj ili zloćudnoj promeni. Od toga zavisi da li će se intervencija završiti samo otklanjanjem tumora ili se mora uraditi neka radikalnija intervencija - ističe dr Jovanović-Bekić.
Ukoliko se radi o malim promenama, onkolog ili konzilijum odlučuje da li treba intervencija ili ne. Postoje neke promene na dojci koje ne zahtevaju hiruršku intervenciju, već samo praćenje.
U okviru skrining programa radi se veći broj biopsija i operacija. To je zato što lekar tada pronalazi i maligne i benigne tumore, tako da će veći broj žena biti podvrgnut biopsijama i operacijama. To jeste jedan od neželjenih efekata skrininga, ali je neizbežno.

Izvor: BLIC

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi