Zdravstvo

Vesti :: Operacije kuka u Kragujevcu zakazuju za decembar 2020. godine

Operacije kuka zakazuju za decembar 2020. godinePacijentima u Srbiji se pojedine lekarske intervencije zakazuju i godinama unapred, pa je, na primer, u kragujevačkom Kliničkom centru pacijent za ugradnju proteze kuka u februaru ove godine upisan na listu čekanja sa terminom operacije - decembar 2020.

Prema zvaničnoj listi čekanja, u toku 2012. na ovu operaciju stižu pacijenti upisani još 2007. godine.

Primer iz Kragujevca gde se godinama čeka na pojedine intervencije pokazuje da slučaj starice od osamdeset godina kojoj su pregled zakazali za maj sledeće godine, o čemu je „Blic” juče pisao, nije usamljen.
liste čekanja po kliničkim centrima
U Kliničkom centru u Nišu najduže se čeka na ugradnju veštačkog kolena - 25 meseci u proseku, a na listi je 425 pacijenata. Najveći broj pacijenata - čak 850, na listi je čekanja za operaciju katarakte, a oni koji su se prijavili u junu na red će doći za devet meseci. Na ugradnju bajpasa čeka se skoro godinu dana. 

- Liste čekanja postoje uglavnom zbog nedostatka materijala ili kvarova aparata. Do nestašice materijala dolazi jer je u pojedinim slučajevima potrebno sprovesti tender na nivou svih zdravstvenih ustanova. Što se tiče dijagnostike, povremeno dolazi do kvarova dijagnostičkih aparata, pa je potrebno vreme da se poprave - objašnjava dr Rade Arsić iz Kliničkog centra u Nišu. 

U novosadskim zdravstvenim ustanovama najduže se čeka na operaciju katarakte, 21 mesec. Direktor Kliničkog centra Vojvodine profesor dr Dragan Drašković kaže kako je problem u nedostatku sočiva.

- Redovno od Fonda dobijamo sočiva, ali je to četvrtina od broja koji nam treba. Smanjili smo dužinu čekanja na operacije žuči, ali i dalje imamo na listi oko 2.000 pacijenata koji čekaju do dve godine - kaže dr Drašković.

U Kliničkom centru Srbije kažu da je kod njih stanje bolje. Prema rečima prof. dr Marka Bumbaširevića, direktora Klinike za ortopediju, za ugradnju veštačkog kuka čeka se najduže do godinu dana. Jedinstvenom listom i proširenjem kapaciteta Klinike za kardiohirurgiju na intervencije se više ne čeka po 1,5 godina, već od tri do četiri meseca - kaže prof. dr Mila Vraneš, direktorka klinike.

U Republičkom fondu za zdravstvo tvrde da je glavni problem u tome što liste čekanja nisu ažurirane, što se iste osobe prijavljuju na više klinika, ali i što se pojedincima operacije sada zakazuju za 10 ili 12 godina, uz slobodnu procenu da će mu tad operacija biti potrebna.

- Istovremeno se ne ažuriraju liste čekanja, ne brišu se oni koji su već imali operaciju, niti se vodi računa o tome da li se neki pacijenti dupliraju na više mesta - kažu u RFZO, navodeći da je formiranjem jedinstvene liste čekanja problem rešen u oblasti kardiovaskularne hirurgije, ali i da je trenutno najkritičnije stanje u oblasti ortopedije.

U RFZO ističu da se, osim formiranjem jedinstvene liste čekanja, problem rešava i dobrom procenom broja intervencija koje je moguće obaviti u toku jedne godine, odnosno dobrom procenom potrebne količine sredstava koja nabavlja Fond.

Izvor: BLIC 26.07.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi