Zdravstvo

Vesti :: Operacije srca u Švajcarskoj samo za najteže bolesnike

xxxU Švajcarsku, na Univerzitetsku kliniku u Ženevi, juče su sa beogradskog aerodroma na operaciju komplikovanih urođenih srčanih mana otputovala prva dva pacijenta, a za nekoliko dana će im se pridružiti i dvadesetogodišnja devojka iz Užica, koja takođe boluje od teške srčane mane.

To je, kako saznajemo od kardiologa i direktorke Dečje univerzitetske klinike u Beogradu, profesorke dr Ide Jovanović, prva grupa pacijenata koja odlazi na lečenje u Švajcarsku, a koje plaća Vlada Švajcarske.

Naši pacijenti na ovaj put otišli su na osnovu protokola o saradnji iz oblasti kardiohirurgije, koji su u martu potpisali direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje profesor dr Aleksandar Vuksanović i profesor dr Afksendios Kalangos iz Univerzitetske bolnice u Ženevi. Profesor Kalangos je inače veliki prijatelj Srbije i do sada je mnogo puta pritekao u pomoć našim lekarima i najtežim bolesnicima, a sada je ova saradnja i precizirana protokolom.

Nejasnoću u ovu vest unosi činjenica da su i ministar zdravlja dr Zoran Stanković i direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje profesor Vuksanović nedavno kategorički izjavili da nema potrebe da niko od naših srčanih bolesnika bude upućivan na lečenje u inostranstvo, jer Srbija ima sve što je potrebno da se ovi pacijenti zbrinu na našim klinikama. Dilemu je za „Politiku" juče otklonila Sanja Mirosavljević, načelnica Službe za informisanje Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, koja nam je objasnila da će na ove operacije biti poslati isključivo pacijenti sa retkim i kompleksnim srčanim manama, koje ne mogu da se zbrinu kod nas. Profesorka Jovanović je pojasnila da je ovaj program zamišljen tako da se operacije obezbeđuju za sto odraslih pacijenta, pa se tako na Dečjoj univerzitetskoj klinici i na Drugoj hirurškoj klinici, tj. Institutu za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra Srbije za ovo lečenje trenutno priprema još desetak pacijenata sa komplikovanim srčanim manama. Ipak, to je i dalje dosta daleko od dogovorenog plana za operisanje 100 pacijenata, pa profesorka Jovanović kaže kako bi bilo šteta propustiti ovu šansu, jer sam potpisan protokol ne definiše da na ove operacije mogu da idu samo pacijenti koji ne mogu da budu operisani u Srbiji. Fond zdravstvenog osiguranja na osnovu potpisanog protokola snosi 10 odsto troškova operacije, tačno 5.500 evra, dok ostalo plaća Vlada Švajcarske.

- To je bilo kojih sto pacijenata, za koje mi, kardiolozi, smatramo da će im operacija u Univerzitetskoj klinici u Ženevi biti od veće koristi, s obzirom na složenost urođene mane ili srčanog oboljenja. Znači, to ne moraju biti isključivo pacijenti koji ne mogu da se operišu u Srbiji, već kardiolozi imaju mogućnost da na najmoderniju kliniku pošalju pacijente čije su bolesti tako komplikovane da zahtevaju uslove ili metode lečenja koje može da im ponudi klinika poput one u Ženevi, koja ima odlične tehnološke uslove, ali gde pacijent može da dobije i homograft, zalistak napravljen od biološkog, ljudskog materijala uzetog sa kadavera, jer su oni ipak članica Evrotransplanta - kaže dr Jovanović.

Izvor:POLITIKA 13.09.2011.

Arhiva vesti...

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi