Zdravstvo

Vesti :: Operaciju katarakte čeka 16.000 pacijenata

operacija katarakteU najopterećenijim centrima operacije katarakte sada zakazuju za februar 2014.godine. Najduže liste: KC Srbije - 4.048, KC Vojvodine - 2.481 i KBC "Zvezdara" - 2.681

OPERACIJU katarakte u 22 centra u Srbiji trenutno čeka više od 16.000 pacijenata! Tamo gde su redovi manji, kao u Šapcu, Loznici, Zaječaru ili Ćupriji, poslednjima na listama operacije su zakazane za sledeći mesec, najdalje za mart, ali su u KBC "Zvezdara" i Kliničkom centru Srbije već sada popunjeni svi termini do sredine februara 2014. godine! A, Kragujevac, Čačak i Vojnomedicinska akademija su sa rasporedom za operacije već "ušli" u 2013. godinu.

Najviše pacijenata na listi čekanja imaju najveći centri: KC Srbije - 4.048, KC Vojvodine - 2.481 i KBC "Zvezdara" - 2.681...

- Prema mogućnostima zdravstvenih ustanova, svih 16.000 pacijenata sa listi čekanja moglo bi da se operiše za godinu dana, pa i ranije, samo, izgleda, treba izvršiti preraspodelu i više uposliti oftalmologe u opštim bolnicama, gde liste čekanja nisu duge - kaže za "Novosti" profesor dr Aleksandar Vuksanović, direktor Republičkog fonda zdravstvenog osaiguranja.

- Sada utvrđujemo zašto se u pojedinim ustanovama tako dugo čeka na zahvat. Formirali smo stručnu komisiju, koju vodi prof. dr Miroslav Vukosavljević sa VMA i najduže za mesec dana očekujemo konkretna rešenja kako optimalno da iskoristimo kapacitete u oftalmologiji.U svim centrima godišnje se uradi oko 15.000 operacija katarakte, a činjenica da se samo na VMA obavi 3.500 zahvata, pokazuje da svi ne rade istim tempom.

- To je maksimalno što možemo da uradimo u tri sale sa sedam oftalmologa za kataraktu - kaže za "Novosti" profesor dr Miroslav Vukosavljević, načelnik oftalmologije u VMA. - Možda bismo mogli još samo da osposobimo dodatnu salu za ambulantne operacije.

 

KOD PRIVATNIKA 1.000 EVRA PO OKU

U Srbiji se iz godine u godinu značajno povećava broj kandidata za operaciju katarakte. Prof. Branislav Đurović kaže da je to zbog toga što je nacija sve starija, ali i zašto što se češće pribegava hirurškom zahvatu: ranije se na operaciju išlo kada pacijent ne vidi ništa manje od mahanja rukom pred očima, a sada se za operaciju odlučuju čim ne mogu da čitaju, što je pokazatelj da je vidna oštrina pala za 50 odsto. Ko nema strpljenja da čeka zahvat o trošku osiguranja, preostaje mu samo da sam plati operaciju. U većini privatnih klinika zahvat košta 1.000 evra po oku.

 

RFZO sad hoće da uproseči vreme čekanja na operaciju katarakte, a jedna od ideja je da se pacijenti sa tercijalnog nivoa, preusmere na sekundarni, a da se u KCS rade samo najkomplikovanije operacije.

- U svakoj sali na oftalmologiji dnevno može da se uradi 20 operacija, ali se ne radi - kaže za "Novosti" profesor dr Branislav Đurović, predsednik Udruženja hirurga katarakte. - Delimično je to i zbog diskontinuiteta u nabavci potrošnog materijala. Početkom godine svaka bolnica daje procenu koliko operacija može da uradi: regionalna 500, a KCS - 5.000, ali da bi se to realizovalo bolnice moraju da dobiju odgovarajuća sočiva.

Do sredine prošle godine bolnice su same nabavljale potrošni materijal, a onda je uvedena centralizovana nabavka.

- Za ovu godinu je ugovorena velika količina sočiva, koja se ugrađuju prilikom operacije katarakte, i ako stručna komisija predloži da se pacijenti sa tercijalnog, preusmere na sekundarni nivo radi operacija katarakte, za njima će "krenuti" i intraokularna sočiva - kaže prof. Vuksanović.

Izvor: VEČERNJE NOVOSTI 26.01.2012.god.

Arhiva vesti...»

 

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi