Zdravstvo

Vesti :: Oporavak u Ivanjici za decu obolelu od raka

oporavak dece obolele od rakaŠezdesetak mališana boravi u kampu Nurdora u Ivanjici, a na istom mestu, u rehabilitacionom centru su i deca koja su na oporavku o trošku države

Moj sin živi za trenutak kada će stići u ivanjički kamp koji organizuje Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (Nurdor). Tu po ceo dan učestvuje u raznim aktivnostima, u kojima mu pomažu volonteri i stručnjaci. Ovo nam je treći put da posećujemo kamp i mislim da je on odličan i za decu i za nas roditelje, jer i za mame i tate postoje radionice u kojima uče kako da pomognu svom bolesnom mališanu. Moj sin je na ovom kampu stekao i radne navike neophodne za školu – objašnjava Aleksandra Smukov iz Dobrinaca kod Rume.

Njen osmogodišnji sin oboleo je od raka kada je imao samo 4,5 meseca i od tada do pre tri godine, kada je obavljena poslednja operacija, borio se sa opakom bolešću. Danas je, kako kaže Aleksandra Smukov, odličan đak i, iako je slep, samostalno se kreće, naučio je da vozi bicikl i veoma je aktivan. Za njegov oporavak naročito je značajan i boravak u kampu u Ivanjici, gde se druži sa mališanima koji su takođe pobedili rak.

Osim ovog dečaka, danas će put Ivanjice na desetodnevni letnji oporavak krenuti još 59 mališana u pratnji jednog roditelja.

– Organizujemo letnji kamp za rehabilitaciju dece lečene od raka treću godinu zaredom u rehabilitacionom centru u Ivanjici. Mališani će i ovaj put biti pod stručnim medicinskim nadzorom, koju nam delom pruža sam centar Ivanjica. Kamp ljubavi i nade organizujemo po uzoru na slične kampove koji se organizuju u svetu – kaže Žana Korolija, član Upravnog odbora Nurdora.

Ovo udruženje redovno sarađuje sa hrvatskim nacionalnim udruženjem, čiji volonteri i ove godine dolaze u Ivanjicu da pomognu u realizaciji kampa.

– Ovde će deca imati priliku da se kroz međusobno druženje, igru, sportske aktivnosti, kreativne radionice i rad sa stručnim osobljem – psiholozima, socijalnim radnikom, fizioterapeutom, oslobode trauma i da se klimatski i zdravstveno oporave. Osmislili smo program koji će ih razveseliti, nečem novom naučiti i učiniti da zaborave što pre na sve muke kroz koje su prošli. Kada boluje dete, boluje cela porodica tako da smo spremili i niz radionica za njihove roditelje koje će im pomoći da što lakše prebrode ovaj težak period u životu – ističe Žana Korolija.

Prvi put ovog leta mališani koji su se izborili sa opakom bolešću imaju priliku i da o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) borave u ivanjičkom rehabilitacionom centru, u istoj instituciji u kojoj se organizuje i kamp Nurdora. Sve teškoće oko realizovanja boravka mališana na rehabilitaciji u Ivanjici o trošku države su rešene i pojednostavljena je procedura koju mali pacijenti moraju da ispune kako bi otišli na oporavak.

– Onkolog koji leči mog sina preporučio nam je da ga odvedemo na oporavak u Ivanjicu. Nabavili smo potrebna dokumenta, prošli komisiju i došli u rehabilitacioni centar – kaže Razija Vasiž iz Rušnja.

Njen troipogodišnji sin razboleo se od limfoma prošle godine, i posle višemesečnog lečenja uspešno se oporavlja.

– RFZO je omogućio rehabilitaciju deci oboleloj od raka, od 1. jula ove godine. Pravo imaju sva obolela deca do 18 godina, kojima preporuku daje onkolog ili hematolog. Deca mogu da koriste ovaj program pet godina od otkrivanja bolesti, a sa njima može da ide i pratilac, ukoliko se oceni da je neophodan detetu – objašnjava Sanja Mirosavljević, pi-ar RFZO.

Rehabilitacija traje 15 dana, a postupak je sličan kao kada je reč o upućivanju pacijenata u druge rehabilitacione centre.

– Potrebno je da mali pacijent ima mišljenje specijaliste onkologije ili hematologije, dakle lekara koji ga leči, i uput pedijatra, a lekarska komisija fonda taj uput overava i nakon toga se dete upućuje u banju na rehabilitaciju. Do sada je otišlo petoro dece, a rehabilitacija po detetu, RFZO košta oko 50.000 dinara, na šta treba dodati troškove za pratioca i prevoz – kaže Sanja Mirosavljević.

Realizovan oporavak o trošku RFZO

– Srećni smo da je odluka države o rehabilitaciji dece lečene od raka o trošku RFZO konačno u funkciji, nakon tačno godinu i po dana od donošenja iste. Ovih dana rekonvalescenti koji su završili sa terapijom otišli su u rehabilitacioni centar u Ivanjici na oporavak pod stručnim medicinskim nadzorom. Ovaj rehabilitacioni centar je, inače, jedna od dve ustanove u Srbiji namenjene rehabilitaciji dece lečene od raka – kaže Žana Korolija.

Izvor: POLITIKA 01.08.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi