Zdravstvo

Vesti :: Opravdanost carskog reza?

xxxNajznačajniji skup za srpske ginekologe i akušere, Ginekološko-akušerska nedelja, održava se u Beogradu. Ove godine naučnici raspravljaju o opravdanosti carskog reza, odnosno da li je ovakav vid porođaja potreba ili luksuz.

Ginekološko-akušerska nedelja koja se održava u Beogradu, po mišljenju Srpskog lekarskog društva, najznačajniji je skup za srpske ginekologe i akušere.
Stručnjaci u ovoj oblasti iz cele Srbije, mogu da razmene iskustva, razgovaraju o problemima sa kojima se suočavaju, ali i da donesu zajedničke zaključke o tome kako ubuduće treba raditi u interesu i pacijanata, ali i lekara.

Glavna tema 54. Ginekološko-akušerske nedelje je carski rez. Prijavljeno je čak 40 radova, koji treba da daju odgovor na pitanje da li je carski rez potreba ili luksuz.

"Carski rez jeste dobar vid porođaja samo onda kada postoje jasne indikacije, da ne trebamo činiti uslugu pacijentkinjama i raditi carski rez ukoliko za to ne postoje prave indikacije, jer ipak to je operativni zahvat koji može da se komplikuje, tako da uvek treba stimulisati prirodu, vaginalni porođaj", rekla je doktorka GAK Narodni foront Ana Mitrović Jovanović.

Na skupu se razgova o još jednoj značajnoj temi, vaginalnim operacijama. Stručnjaci tvrde da bi, kada je reč o operativnim tehnikama u ovoj oblasti, upravo takve intervencije, trebalo da budu dominantan pristup. Međutim, nije tako, jer, kako kažu, nema dovoljno obučenih kadrova.

"Osnovna stvar je povećanje broja specijalizanata i specijalista iz ginekologije i akušerstva, jer pored toga što imamo mnogo posla kao ustanova sekundarnog i tercijalnog nivoa, dolazi nam i mnogo pacijenata iz drugih gradova koje moramo da zbrinemo", rekao je profesor Aleksandar Živanović iz GAK-a Kragujevac.

"Imamo zadovoljavajuće uslove za rad, nešto su nam stariji kreveti u samom porodilišptu, naravno, uvek je potrebno yanavljanje, ali to yavisi od finansijske situacije u državi uopšte", rekao je Živanović.

"Naša težnja je da svaki lekar usvoji sve one standarde, koji su aktuelni svuda u svetu, i u velikim centrima kao što je beograd, o problemima, bolestima, protokolima, sprovode na som pacijentu", rekao je profesor Staniša Stanišić potpredsednik Ginekološke sekcije SLD.

Otvaranju je prisustvovao je i naš najstariji ginekolog, koji je ušao u desetu deceniju života, profesor Dragomir Mladenović, dobitnik nagrade Veliki pečat Srpskog lekarskog društva.

Izvor: RTS 04.06.2010.

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi