Zdravstvo

Vesti :: Osobe sa mentalnim smetnjama zanemarene

zanemareni od porodiceZakon o zaštiti osoba sa mentalnim smetnjama usvojen je pre više od godinu dana, ali se malo toga promenilo u lečenju pacijenata sa duševnim problemima.

Pacijenti koji godinama ostaju u psihijatrijskim bolnicama gube sve socijalne sklonosti, postaju nesposobni za život i njima se postavlja kao jedino moguće rešenje život u bolnici, a to bi trebalo promeniti, kaže zamenik zaštitnika građana Miloš Janković.

Janković u izjavi za Tanjug kaže i da je jedan od najvećih dometa zakona trebalo da bude deinstitucionalizacija, odnosno da se osobe sa mentalnim smetnjama leče i žive u zajednici, a ne da do kraja života ostaju u psihijatrijskim bolnicama. Dodaje da do toga, međutim, nije došlo.

Dodaje da je Zaštitnik građana bio u poseti psihijatrijskim bolnicama i da je utisak da se ni zakon, niti prateći propisi koji su doneti a odnose se na mere sputavanja - vezavanja pacijenata i izolacije, ne sprovode u potpunosti.

"Registri o slučajevima vezivanja su neuredni, nepotpuni, odluke o vezivanju treba uvek da donosi lekar ili bar da da saglasnost. To lice treba obilaziti tokom perioda u kom je vezan", objašnjava Janković.

Ističe da vezivanje ne treba da bude kazna, nego poslednja mera da bi se zaštitio život tog pacijenta ili drugih pacijenata, ali da se te zakonske odredbe pravilnika ne sprovode u potpunosti.

Kaže da je Zaštitnik građana pokrenuo postupak utvrđivanja "kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Odeljenja psihijatrije u Šapcu" gde je nedavno nakon tuče osoba sa mentalnim smetnjama, pretučeni vezan i tako preminuo.

Miloš Janković kaže da je tokom posete bolnicama zapaženo da se pacijenti tretaraju samo lekovima, da se pažnja ne posvećuje psihosocijalnoj terapiji i da ne postoje sadržaji koji bi razvili njihove sposobnosti i pripremili ih za život u zajednici.

"Često se susrećemo da su pacijenti smešteni u velikim sobama, da su to dehumanizovani prostori, ne postoje nikakvi uslovi za autonomiju pacijenata, ne postoje ormarići gde bi oni mogli svoje lične strvari da drže", naglašava Janković.

Stroga evidencija fizičkog sputavanja pacijenata

Direktorka Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti u Gornjoj Toponici, pored Niša, Albina Stanojević kaže da meru fizičkog sputavanja psihijatrijskog bolesnika, prema novousvojenoj proceduri, može da predloži samo lekar psihijatar koji ga leči.

"Lekar je dužan da obavesti staratelja pacijenta da je došlo do fizičkog sputavanja koje traje do početka delovanje leka", kaže Stanojevićeva.

Ističe da je nedopustivo da pacijent dugo leži fizički sputan i da se o toj meri vodi stroga evidencija koja je dostupna za inspekcijsku kontrolu.

Stanojevićeva ukazuje da bolnici često posećuju međunarodne organizacije i tela koje prate ovu oblast, ali i od strane inspekcija iz zemlje, zaštitnika građana i zaštitnika prava pacijenata.

Prilikom posete eksperata iz Komisije za prevenciju torture i nasilja vođa tima, kako navodi, tražio je da provede nekoliko sati sa pacijentima na odeljenju kako bi se uverio u istinitost navoda osoblja i dodaje da je posle izvesnog vremena tražio pomoć medicinskog tehničara da ga izvede sa odeljenja.

Lično se uverio da su skloni da povređuju jedni druge, kaže Stanojevićeva i dodaje da je ranije bilo slučajeva u ovoj bolnici da pacijent pacijenta ubije stolicom (pre 15 godina) ili da jedan drugog gurne i povredi ga zbog čega je neophodno kasnije lečenje u Kliničkom centru.

Izvor: BLIC 20. 10. 2014.

ARhiva vesti...

Detalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi