Zdravstvo

Vesti :: Otkriven virus koji jede rak

virus koji jede rakIspitivanje obavljeno samo na životinjama, a „lek“ se čuva u zamrzivaču i čeka upotrebu, kažu naučnici

UPSALA - Ima nade!
- Svi oni koji boluju od raka pankreasa i kojima smrt svakodnevno diše za vratom mogli bi da se izleče! - tvrde švedski naučnici koji su izumeli virus zaslužan za uništavanje kancera. Jedini problem je što se taj lek nalazi u zamrzivaču i nije spreman za upotrebu.

Po rečima profesora Magnusa Esanda iz univerzitetske bolnice Upsala iz istoimenog grada u kojoj se čuva ovaj lek i koja je deo Evropskog naprednog istraživačkog centra za neuroendokrine tumore, virus još uvek nema naučno ime, a čeka se i njegovo patentiranje.

- Ispitivanje je izvršeno u laboratoriji 2010. godine, obavljeno je samo na životinjama i utvrđeno je da ovaj tip „adenovirusa serotip 5“ ubija maligne ćelije, takoreći naprosto pojede kancer - objasnio je profesor Esand.

Veliki broj pacijenata iz Amerike dolazi u ovu bolnicu, a oni kojima je ostalo još nekoliko meseci života i koji nemaju šta da izgube zabrinuto se pitaju kada će pomoću ovog leka moći da se izleče. Onkolozi ipak odbijaju da dozvole upotrebu ovog virusa, bez obzira na to što pacijenti s platnim karticama spremno čekaju u redovima i na svoj rizik preuzimaju potpisivanje neophodne dokumentacije.

Taj čin pravdaju činjenicom da virus nije ispitan na ljudima, zbog čega će oboleli morati da sačekaju još neko vreme.

izvor:KURIR 03.09.2012.god.

Povezane vesti:

» Otkriva kancer pre nastanka
» Pronađen lek koji ubija sve viruse
» Srpska studentkinja otkriva lek protiv raka

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi