Zdravstvo

Vesti :: Otvara se odeljenje za neizlečive bolesnike

odelenje za neizlečive bolesnikeKlinički centar Srbije biće jedna od prvih ustanova koja će dobiti savremeni hospis, specijalno odeljenje za umiruće bolesnike.

To odeljenje, koje do sada nije postojalo u Srbiji, trebalo bi da bude napravljeno posle rekonstrukcije Kliničkog centra, piše Politika.

Jedan od planova države je da svaka bolnica u Srbiji mora da ima posebnu jedinicu za palijativno zbrinjavanje, odnosno zbrinjavanje pacijenata koji boluju od najtežih, neizlečivih bolesti, u koje će se smeštati pacijenti u slučaju komplikacije bolesti ili odmora porodice koja brine o njemu. Cilj zbrinjavanja je manje patnje, više dostojanstva i bolji kvalitet života ljudi.

Državni sekretar za zdravstvo Periša Simonović rekao je da je plan da se do kraja 2012. godine obezbede jedinice za palijativno zbrinjavanje u 13 bolnica, a do 2015. u još 15 ustanova. To znači da će u srpskim bolnicama biti odvojeno 300 postelja, a već je osam klinika dobilo novac za adaptaciju prostora za ovu namenu.

"Jedinice će raditi 24 sata. To će biti mesta koja su namenjena za one pacijente, sa lošim dijagnozama i prognozama za izlečenje, kojima je potrebna određena vrsta nege i gde će moći pacijenti da leže dve nedelje. To nije namenjeno samo za obolele od malignih oboljenja, već i za bubrežne bolesnike, neurološke pacijente, one sa HIV infekcijom... U to vreme se rodbina upoznaje sa svim problemima pacijenata i načinima kako im kada izađu iz bolnice mogu pomoći u kućnim uslovima", rekao je Simonović.

U Srbiji godišnje premine oko 20.000 ljudi obolelih od kancera, a više od 12.000 tih pacijenata ne umre u bolnicama već u svojoj kući ili u privatnim domovima, sa velikim bolovima i uz podršku porodice koja često ne zna na koji način može da im pruži pomoć.

Kliničko-bolnički centar „Bežanijska kosa" ima četiri kreveta za najteže bolesnike, što smatraju iskorakom ka palijativnom zbrinjavanju, navela je Politika.

U Srbiji postoji organizacija koja besplatno pruža pomoć bolesnicima u njihovim domovima. Reč je o organizaciji „Belhospis" koja mesečno uspeva da zbrine svega 40 pacijenata.

Direktor organizacije Zoran Purković kaže da postoji velika potreba građana za njihovom pomoći i da da im je plan da 2013. godine ukazuju pomoć za hiljadu pacijenata, ali i da napraveo specijalizovani hospis .

Planirano je da domovi zdravlja koji brinu o više od 25.000 stanovnika, kojih ima 88 u našoj zemlji, moraju da imaju posebnu službu kućnog lečenja i nege, koja će savetovati bolesnike. U timu za palijativno zbrinjavanje biće lekar, medicinska sestra, socijalni radnik, patronažna sestra, fizioterapeut, a po mogućnošću i psiholog i sveštenik.

Izvor: POLITIKA 05.02.2012.god

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi