Zdravstvo

Vesti :: Pacijenti će moći da kontrolišu lekare

vodič za pacijenteSrbija je dobila osam nacionalnih vodiča dobre kliničke prakse, koji nisu namenjeni samo lekarima da bi što bolje primenjivali medicinsku praksu već njih mogu da koriste i pacijenti kao drugo mišljenje.

Ako se ne pridržava preporuka iz vodiča a pacijent smatra da bi trebalo, lekar mora da mu objasni zašto je postupio drugačije. Za nepoštovanje preporuka lekar može i da odgovara.

U vodičima su preporuke za dijagnostifikovanje i lečenje lipidskih poremećaja, ishemijske bolesti srca i moždanog udara, karcinoma pluća, depresije, arterijske hipertenzije, tretmana preponskih kila odraslih i poremećaja rada štitaste žlezde.


- Ideja o izradi nacionalnih vodiča postojala je već 10 godina, tako da je njihovo predstavljanje ozbiljan trenutak za zdravstveni sistem. Vodiči su obuhvatili bolesti od kojih se najviše umire u Srbiji. Kod muškaraca je na prvom mestu uzrok smrtnosti infarkt srca, potom moždani udar i rak pluća. Kod žena je na prvom mestu moždani udar, a zatim slede infarkt i rak dojke. Zbog velikog broja ljudi koje depresija ometa u obavljajnju aktivnosti, zastupljena je i ta bolest - rekao je Goran Milašinović, predsednik Republičke stručne komisije za izradu i primenu vodiča.


Radne grupe će ove vodiče predstavljati u domovima zdravlja i opštinama.


- Reč je o preporukama koje nemaju zakonsku važnost, ali onaj ko ih ne bude poštovao moraće da objasni zašto to nije učinio. Pacijenti će sadržaj vodiča moći da upoznaju na intetnet stranici Ministarstva zdravlja - istakao je prof. dr Milašinović.


- Pacijenti će znati kako mogu da se leče i ravnopravno će učestvovati s lekarom kao partneri u tretiranju svog oboljenja - kaže dr Snežana Manić, direktorka Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije, koja je učestvovala u izradi ovih vodiča.


Ministar Zoran Stanković rekao je da će vodiči olakšati rad i poboljšati zbrinjavanje pacijenata, kao i da će izrada novih vodiča biti nastavljena u narednom periodu.


Vodiči ujedno omogućavaju da lečenje bude isto u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Izvor :BLIC 29.12.2011.

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi