Zdravstvo

Vesti :: Pacijenti ćute i trpe loše lekare

xxxBanjaluka - «EuroBlic» je u proteklih desetak dana serijom tekstova «Bolesti našeg zdravstva» pokušao da ukaže na brojne nedostatke u funkcinisanju zdravstvenog sistema Srpske. Duge liste čekanja, prodična medicina bez željenih rezultata, gužve, neljubaznost, manjak stručnjaka, ali i sve češća potreba građana da izvade novčanik, samo su neke od kritika na račun zdravsta RS.

 

Istovrmeno, teško je prenebregnuti činjenicu da pacijenti, uprkos lošim iskustvima, uglavnom ne žele javno da govore o ovom problemu. Logično, jer se plaše se da će im medicinari, upru li prstom u njih i rupe u zdravstvenom sistemu, okrenuti leđa kada im budu potrebni. U to smo se i sami uverili, jer su građani spremni da progovore samo pod uslovom da se njihov identitet ne otkrije. Tek tada pristaju da ukažu i na korupciju, gužve i slično. Nedavna istraživanje «Transpernsija interenšnela BiH» o korupciju u zdravstvu pokazala su da je ova oblast poprilično zatvoren sistem i da građani vrlo retko otvoreno pričaju o nedostacima. I nadležni u zdravstvu priznaju da postoje oblasti koje treba unaprediti. Recimo, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS Goran Kljajčin najvećim problemom smatra dostupnost zdravstvene zaštite, ali obećava da će to biti jedna od budućih obaveza. «Priorotet nam je dostupnost konslutativno-specijalističke zdravstene zaštite. Prva konkretna poboljšanja u toj oblasti mogu se očekivati u 2010. a rezult će biti kraće lista čekanja, manje potreba pacijenata da zbog specijalisitičkih pregleda putuju u isnostranstvo, ali i eliminisanje prakse da se zdravstvena zaštita iz paketa obaveznog zdravstvenog osiguranja plaća po komercijalnim cenama", navodi Kljajčin. On kaže da je moguće unaprediti i poboljšati odnos medicinara prema pacijentima.
«Međutim, bilo bi nekoretno reći da se u ovom segmentu stanje nije poboljšalo. Recimo, u julu smo anketirali oko 3.000 pacijenata u 19 domova zdravlja i sa prosečnom ocenom 4,5 ocenjen je rad doktora, a odličnu ocenu su dobile medicinske sestre. Ima i primera gde su doktori i sestre dobili dvojku. Uskoro ćemo na internet stranici objaviti i ove informacije i ukazati da se nečjim neradom omalovažavaju dobri primeri", kaže Kljaljčin.
Za ministra Ranka Škrbiča na prvom mestu su „bolesti" javnog zdravstva jer je, kako kaže, neophodna dobra saradnja sa stanovništvom. «Moramo imati zdravo obdanište, škole, odrastanje, ali i zdrave mlade ljude. To je proces i za to je potrebno puno raditi. Izazov je i da primenimo najsavremenije tehnologije, poput radio terapije koju smo obećali za osam meseci, moramo početi da radimo i kardiohirurgiju jer su to dva najveća troška koje imamo i zbog čega nam pare odlaze van RS", navodi Škrbić. On kaže da će izazov biti i transplatacija koju RS mora početi kako bi se smanjio broj hemodijaliziranih pacijenata.
Dok nadležni obećavaju promene, vredi se nadati da zdravstvu RS neće biti potrebna transfuzija, s obzirom na to da su „zalihe" u ovoj oblasti već odavno na izmaku.

Promene u zdravstvu RS od 2006.
- Smanjen je broj neosiguranih građana
- Besplatna zdravstvena zaštita za trudnice, decu i stariji od 65 godina
- Povećana pozitivna lista lekova
- Pacijenti koji se leče izvan RS mogu da biraju između ustanova u Srbiji, FBiH i Hrvatskoj
- Skoro je iskorenjena praksa da pacijenti u bolnicama sami kupuju lekove i santitetski materijal
- Novi hemodijalizni centri u Laktašima, Šamcu, Zvorniku i Istočnom Sarajevu
- Povećan je broj usluga u RS-koronarografija, ugradnja stenta, kateterizacija srca, složenije hirurške intervencije

Da li ste zadovoljni javnim zdravstvom?

Milenko Gligorić - odbornik
Kad uđete u zdravstvenu ustanovu, vidite samo haos. U dobojskom zdravstvu caruju korupcija i mito, a onaj ko da više, ima prednost.

Srđan Todorović - ekonomista
Strašna je stvar što su lekari porodične medicine ograničeni u propisivanju specijalističkih pregleda. To je apsurdno, jer se na to ne može uticati.

Boris Babić - radnik
Retko idem doktoru. Mada povremeno kada imam potrebu da posetim lekara i primećujem velike gužve, naročito kod porodičnog lekara.

Mile Bošnjak - penzioner
Mislim da se stanje dodatno zakomplikovalo uvođenjem novog metoda porodične medicine. Možda je to popularno u svetu, ali se meni nije svidelo.

Snježana Stojčić - radnica
Najveće gužve su kod lekara specijalista, gde pacijenti moraju čekati ugovorene termine. Porodična medicina je još u začetku.

Jadranka Radojčić - radnica
Kada nemam vremena da čekam odem kod privatnika. Čujem da su građani prilično nezadovoljni što dosta čekaju na preglede.

Lazar Rajak - muzičar
Nemam zamerki, jer uglavnom idek kod privatnika. Nisam osiguran, a i da jesam, išao bih i dalje u privatne ambulante, jer nema gužve.

Milan Vujatović - radnik
Na svu sreću uglavnom sam zdrav i lekarska usluga mi je retko potrebna. U državnu ambulantu idem samo kada zagusti jer nemam snage da čekam.

Slavko Grmuša - poljoprivrednik
Ma kakvom doktoru?! Znam ja svoju dijagnozu i bez njih. Odem u apoteku, kupim šta mi treba, pa kući. Ko da bi mi bolje propisali lekari?!

Ahmet Sarač - penzioner
Porodična medicina mi se uopšte ne sviđa. Žalićemo za sistemom koji smo pre imali, kada je svako mogao bez mnogo čekanja rešiti problem.

Dimitrije Trifunovski - penzioner
U porodičnoj medicini se mora rešiti mnogo toga. Recimo, svaki put kada dođem kod lekara samo po recept za lekove, moram da se naručim i da čekam.

Sead Balagić - autoelektričar
Čovek se razboli, a mora da čeka na pregeled. Mog tatu su bili naručili za šest meseci da uradi ultrazvuk srca, ali to nije ni dočekao.

RS - Bolesti našeg zdravstva

„EuroBlic" danas završava seriju tekstova „Bolesti našeg zdravstva" kojom je pokušao da ukaže na nedostatke u zdravstvenom sistemu Republike Srpske.

Izvor: Blic

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi