Zdravstvo

Vesti :: Pacijenti ne mogu da dobijaju bolji lek zbog otpora u Vladi

bolji lekovi za pacijenteZbog samovolje Ministarstva zdravlja pacijenti koji boluju od teških hroničnih oboljenja, trenutno ne mogu da se leče najsavremenijim lekovima, koji bi im možda spasili život.

Republički fond za zdravsteno osiguranje mogao je da ih obezbedi i to partnerskim ugovorima sa farmaceutskim kompanijama, prema kojima bi i one snosile deo troškova za uporebu tih lekova.

Ipak, Ministarstvo zdravlja takve pratnerske ugovore proglasilo je neustavnim, iako je pravilnik koji reguliše ovu problematiku Vlada Srbije odavno usvojila, saznaje "Blic".

Jedina šansa da u našoj zemlji pacijenti primaju inovativne lekove, koji su izuzetno skupi zbog čega se ne bi primenjivali još nekoliko godina u našim bolnicama, jeste sklapanje ugovora između RFZO i farmaceutskih kuća. Na taj način mnogi oboleli od dijabetesa, malignih bolesti, HIV-a, kardiovaskularnih oboljenja dobijali bi moderniju i komforniju terapiju koja bi im značajno smanjila mogućnost pogoršanja bolesti, invaliditeta, pa čak i smrti.

- Model koji može da se primeni je takozvani "risk šering", odnosno podela rizika za korišćenje lekova. Za nekog ko je budžetski orijentisan, kao RFZO, koji zna koja su mu maksimalna sredstva to je dobar način da uštedi. U slučaju "risk šeringa", da bi uveli novi lek na pozitivnu listu, farmaceutska kompanija mora da se obaveže da će cena u prvoj i drugoj godini biti fiksna. To znači da bi, u slučaju da lekari moraju da prepišu više lekova nego što pokriva budžet RFZO, taj veći trošak pao na teret farmaceutske kuće. Ovim modelom se smanjuje i neetički pristup u promociji leka jer farmaceutskoj kompaniji nije u interesu da lekar prekomerno prepisuje njen lek s obzirom na to da bi u takvoj situaciji imali veći trošak da pokriju - objašnjava sagovornik "Blica" upućen u ovu materiju.

Lekova nema zato što čekaju kurs

Zbog kursa evra Ministartvo zdravlja neće donositi odluke o cenama lekova, što je razlog zašto nekih medikamenata nema na našem tržištu, saznaje "Blic". Naime, grupa inovativnih i generičkih lekova, ukupno 350 medikamenata, ne mogu da se puste na tržište, jer Ministartvo zdravlja za njih još nije propisalo minimalnu i maksimalnu cenu. Ono što je najveći problem, te medikamemnte pacijenti čak ne mogu ni da kupe, zbog čega mnogi odlaze u inostranstvo kako bi ih nabavili.

 

On dodaje da to što je cena fiksna u prve dve godine ne znači da bi RFZO nakon tog perioda lek plaćao skuplje jer bi za to vreme njegova cena pala s obzirom na to da više ne bi bio nov.

Ovakvi ugovori postoje i u susednoj Hrvatskoj, pa tako njihovi pacijenti sada mogu da koriste najnoviji lek za dijabetes tipa II, koji odlaže primenu insulina. Kompanije su slične vrste dogovora postigle i za druge lekove čime je omogućeno da se skupi lekovi koji spašavaju živote ljudi nađu po ubrzanom postupku na pozitivnoj listi, a na podeljeni trošak kompanije i zdravstvenog osiguranja. Tako su i neki onkološki lekovi na pozitivnoj listi u Hvratskoj duži niz godina, a kod nas su dostupni tek od prošle godine, zbog čega su naši pacijenti bili primorani da ga kupuju, a godišnja terapija je iznosila i do 30.000 evra.

Kako "Blic" saznaje, za ovakve ugovore zainteresovan je i RFZO, kao i desetak farmaceutskih kuća koje proizvode isključivo inovativne lekove. Međutim, Ministarstvo zdravlja je sve stopiralo i proglasilo neustavnim.

Podsećanja radi, Pravilnik o kriterijumima i načinu stavljanja leka na pozitivnu listu Ministarstvo zdravlja ranije je već odobrilo, a Vlada Srbije usvojila ga je na sednici i objavila u Službenom glasniku.

Direktor RFZO Aleksandar Vuksanović potvrđuje za "Blic" da je postojala ideja da se ovakvi dogovori realizuju.

- Svima je u interesu da se naprave ovakvi ugovori. Naš budžet ne bi bio povećan, odnosno ne bismo imali finansijska ulaganja, a imali bismo najnovije i najskuplje lekove na listi. Moram objasniti da svrha svega ovoga nije da se zaključe ugovori za bilo koje lekove, već za one koji ispunjavaju sve uslove farmakoekonomije, efiksanosti i da su izuzetno potrebni, moderni i pomažu da se smanje neki drugi troškovi lečenja. Međutim, za sve što je inovativno potrebna je saglasnost Ministartva zdravlja, koja u ovom slučaju nije dobijena - objašnjava dr Vuksanović.

S druge strane u Ministartvu zdravlja nisu obrazložili zbog čega su sve proglasili neustavnim. Kažu da je u postupku sagledavanje i davanje mišljenja na odredbe Pravilnika o kriterijumima, načinu i postupku za stavljanje odnosno skidanje lekova sa liste, koje će u najskorije vreme biti dostavljene RFZO.

Izvor: BLIC 09.03.2012.god.

Arhiva vesti...»

 

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi