Zdravstvo

Vesti :: Petovalentnu vakcinu za bebe i dalje plaćaju roditelji

vakcina za bebeTek od sredine godine ovo cepivo dobijaće bebe koje su rođene posle 1. maja

Diskriminacija beba čiji roditelji nemaju novac da iz svog džepa plate oko 9.000 dinara, koliko košta vakcinisanje i revakcinisanje novorođenčeta savremenom, petovalentnom vakcinom, nastaviće se još najmanje do 1. jula. Za taj datum je, posle novog odlaganja, „zakazana” primena novog pravilnika o imunizaciji.

Roditeljski portal „Bebac” osudio je Ministarstvo zdravlja i druge nadležne institucije, jer je primena novog pravilnika o imunizaciji dece, koji je trebalo da stupi na snagu 1. januara, opet pomerena.

– Od nadležnih smo zatražili objašnjenje kada će novi pravilnik biti primenjen i zašto je došlo do odlaganja. Od pedijatara dobijamo šture informacije, jer ni oni ne znaju zašto pravilnik nije stupio na snagu. Srbija je jedina zemlja u okruženju koja nema besplatnu zaštitu kombinovanom vakcinom „pentaksim”, koja istovremeno štiti od pet bolesti, a dvostruko je skuplja od „žive” vakcine. U apotekama košta između 3.400 i 4.000 dinara po dozi. To znači da će i ove godine roditelji iz svog džepa morati da izdvajaju oko 9.000 dinara – kaže za „Politiku” Sanja Grandić, urednik portala „Bebac”.

Reč je o vakcini sa pet komponenti, koja decu štiti od difterije, tetanusa, velikog kašlja (pertusisa), hemofilus influence B(HIB) i dečje paralize, ali se deca i manje puta „bockaju”. Da se ova vakcina stavi u obavezan kalendar vakcinacija zauzeli su se dečji lekari okupljeni u Pedijatrijskoj sekciji Srpskog lekarskog društva, kao i mnogi lekari, imunolozi i epidemiolozi.

Grandićeva kaže kako za ponovno odlaganje primene pravilnika ne mogu da prihvate objašnjenja da mora da se štedi ili da nema novca, jer je teška ekonomska situacija, zato što, kako kaže, „bebe i deca su poslednja stvar na kojoj treba da štedimo, naročito kada smo svakoga dana svedoci da se pare rasipaju na razne druge stvari”.

Iz Ministarstva zdravlja „Politici” je saopšteno da će vakcinacija ovim cepivom početi 1. jula, i to za decu rođenu od 1. maja 2014. godine, kao i decu kod koje je vakcinacija privremeno odložena iz opravdanih razloga, a rođena su pre 1. maja. Kao razlog odlaganja navode „kontinuirano obezbeđivanje primene petovalentne vakcine”, a ne nedostatak novca.

Država se ogrešila o svoje najmlađe sugrađane jer je dozvolila da ona nemaju jednaku zdravstvenu zaštitu: deca čiji su roditelji imali para da sami plate ovu vakcinu vakcinisana su savremenom, petovalentnom vakcinom. Porodice sa više dece, sa manjim primanjima i sa ugroženim socijalnim statusom nisu mogle to da priušte svojoj deci, jer je samo za jedno dete trebalo izdvojiti oko 9.000 dinara.

Dečji lekar dr Verica Dikanović, načelnica Pedijatrijske službe u beogradskom domu zdravlja „Vračar”, kaže za „Politiku” da je u prethodnih sedam, pa i više godina, veliki broj roditelja kupovao ovu vakcinu.

– Uvek roditeljima kažemo da decu možemo vakcinisati dosadašnjim vakcinama, koje su takođe odlične, ali imamo i obavezu da ih obavestimo i o drugoj, kombinovanoj vakcini, koja ima svoje prednosti. Kao pedijatri smo dužni da to uradimo, a vakcina je lek. Roditelji dolaze vrlo obavešteni. Državi je jasno da mora da se pređe na ovu vakcinu, ali verovatno da za to nema para – kaže dr Dikanović.

Ova doktorka podseća da se ovom vakcinom već dugo vakcinišu bebe u svim susednim zemljama i navodi primer Roma koji je došao u Srbiju iz Rumunije, u kojoj je beba primila prvu, petovalentnu vakcinu, pa je sa njom moralo i da se nastavi vakcinisanje. Morao je sam da kupi vakcinu.

Dr Predrag Kon, epidemiolog, na čelu Odeljenja za imunizaciju u Zavodu za javno zdravlje Beograda, kaže da je u narednom periodu važno vrlo ozbiljno sagledati snabdevenost vakcinama.

On upozorava da je redovna snabdevenost vakcinama prvi i osnovni preduslov za dobro održavanje obuhvata vakcinacije, a prekidi u imunizaciji daleko ozbiljnije to mogu da naruše. Naknadno vakcinisanje nije tako efikasno.

– Kao čovek koji se bavi imunizacijom, ne prihvatam nijedno opravdanje za odlaganje, ali to ne znači da sam ja u pravu. Ako društvo nema novca, neko ko je nadležan mora to i da otvoreno kaže. Ako ima novca, treba da ima i za ovu vakcinu. Struka je vrlo jasno zauzela stav da je ova vakcina potrebna još pre punih sedam godina – ističe dr Kon.

Predsednik Lige za imunizacije profesor dr Zoran Radovanović kaže da je odavno trebalo uvesti ovu vakcinu i da je nehumano da naše bebe primaju vakcine koje daju burnije reakcije i nepotrebno se bodu više puta.

– Kao i sve drugo, primena ove vakcine je samo pitanje para i tendera –zaključuje dr Radovanović.

Izvor: POLITIKA 27.01.2014.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi